2023 Direction 57° North

Direction 57° North

12–15 januari 2023 firar Frontside 5-års jubileum och Göteborg firar 400 år!

Festivalens tetralogi med de fyra väderstrecken är en hyllning till Göteborgs internationella historia och blir nu komplett med temat DIRECTION 57° NORTH. Efter 2019 med temat m/s transatlantic, 2020 Österut och 2022 Sydvindar riktas våra öron nu mot musik från länder som har haft ett stort inflytande på Göteborgs utseende som Nederländerna, Tyskland, Skottland och England. Det blir ett fullspäckat program med musik av Rebecka Clarke, John Ireland, Joseph Haydn, Jacob van Eyck, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Judith Weir, James MacMillan, Ludwig van Beethoven, Oliver Knussen, Leoš Janáček, Gustav Mahler, Benjamin Britten och många fler.

Tjeckien får också extra ljus på sig med musik av Bedřich Smetana, som var verksam i Göteborg vid mitten av 1800-talet. Vi har glädjen att få hans två stråkkvartetter framförda av en Europas mest framstående stråkkvartetter Zemlinsky Quartet från Prag. Svenska sopranen *Malin Hartelius som huvudsakligen sjunger på Staatsoper Wien och Zürich Opernhaus gästar Göteborg tillsammans med en av Storbritanniens främsta kammarmusikpianister skotske Alastair Beatson *Tyvärr har Malin Hartelius blivit sjuk. Vi önskar henne god bättring och välkomnar hovsångerskan Elin Rombo som på kort varsel hoppar in.

Göteborgs egen eminenta Trio Poseidon medverkar liksom Kungliga Musikaliska Akademiens vice preses organisten Hans Davidsson (Camille Bloche ersätter Hans Davidsson som dessvärre ställt in sin medverkan på grund av sjukdom) samt Göteborgsduon Duo Granmo- Berg. Årets Interpretpristagare blockflöjtisten Anna Petrini och den efterfrågade nyckelharpspelaren Emilia Amper kombinerar svensk, bohuslänsk, skotsk och norsk folkmusik med barockmusik. De förlänar även festivalen med ett uruppförande av den norska ackordeonisten Frode Haltli.

Självklart framförs musik av Göteborgstonsättare som bl a Elfrida Andrée, Malin Bång, Lina Järnegård, Sven-Eric Johansson och Wilhelm Stenhammar. Paula af Malmborg Wards ”Portersviten” för ostämt piano, stämda Porterflaskor samt interagerande publik i Balladen om Portern är skräddarsytt för Restaurang Porter Pelle och Waterfront Hotell. Ytterligare otippad konsertscen är Styrsöbolagets m/s Kungsö där Palle Dahlstedt placerar sitt purfärska verk ”Finger breath ” med live- elektronik. Garanterade spektakulära uruppföranden av två av Göteborgs mest framstående tonsättare!

Våra uppskattade Vandringskonserter förvandlas i år till en exklusiv tidsresa i Göteborg på m/s Kungsö, Litteraturhuset och Språkcaféet. Anders Carlsson (fil. dr i musikvetenskap) berättar om sin specialitet-Göteborgs musikhistoria som en av posterna i det vandrande äventyret..

Barnen inkluderas i hyllningen till Göteborg med en specialkomponerad konsert. Ayla Kabaca, välkänd från bl a från Bolibompa och gitarrduon The Gothenburg Combo berättar livfullt med ord och musik om historien om människorna som har påverkat staden Göteborg. Här får barnen höra en enorm bredd av musik passande till Göteborgs brokiga historia!

Detta och mycket mer!

Hjärtligt välkomna att fira den internationella hamnstaden Göteborg med värmande musik mitt i mörkaste och kallaste januari!

Karin Dornbusch, konstnärlig ledare

Direction 57° North – Video

Se klipp från konserterna 12–15 januari 2023.

Klicka på bilderna för att öppna filmspelaren.

Konsertutdrag: Portersviten Akt 1

Konsertutdrag: Portersviten Akt 2

Konsertutdrag: Portersviten Akt 3

Konsertutdrag: Invigningskonsert – Open up!

Konsertutdrag: Udda nattsudd

Konsertutdrag: Familjekonsert – Historien om en stad

Konsertutdrag: Höchster was ich habe

Konsertutdrag: Intima brev

Konsertutdrag: After Eight

Konsertutdrag: Finalkonsert

Artister 2023

Emilia Amper

Emilia Amper

Nyckelharpa

Emilia är en av Sveriges mest efterfrågade folkmusiker. Det finns många viktiga händelser på Emilias CV. Världsmästare i nyckelharpa 2010, årets artist vid Swedish Folk & World Music Awards 2013, nominerad till den svenska Grammis, Manifest-priset och årets album vid Swedish Folk & World Awards för Trollfågeln 2013, dubbelt nominerad till en amerikansk Grammis och norsk Grammisvinnare för In folk style tillsammans med Trondheims solister, Gjermund Larsen och 2L 2010 och NPU-pristagare (ett pris som delas ut till en utvald nordisk kompositör varje år från alla nordiska länders kompositörorganisationer) 2013, och undervisar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, styrelseledamot i Eric Sahlströminstitutet (Sveriges institut för traditionell musik, sång och dans) 2009-2016, medlem i UTOM Unga tankar om musik (en tankesmedja för musiker och musikproducenter under 40 år) sedan 2018, beställningsverk Till Reser Anna för Västerås Sinfonietta som en del av projektet Reflections on Visa från Utanmyra, och uppträder i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Belgien, Frankrike, Spanien, Grekland, Iran, Gambia, Namibia, Indien, USA, Kanada, Brasilien, Rumänien, Italien, Storbritannien, Irland, Kina, Polen, Hongkong och Förenade Arabemiraten.

https://www.emiliaamper.se

 

Anders Carlsson

Anders Carlsson

Presentation

Anders Carlsson har arbetat vid Musikhögskolan och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, bland annat som forskningssamordnare. Han har också varit föreståndare för orgelforskningen vid GOArt samt prefekt vid HDK.

I sin forskning har han framför allt ägnat sig åt Göteborgs musikhistoria och kartlade i doktorsavhandlingen ”Handel och Bacchus eller Händel och Bach?” hur det professionella orkesterväsendet byggdes upp i Göteborg långt innan det samma skedde i Stockholm.

Anna Petrini

Anna Petrini

Blockflöjt, petzoldflöjt

Anna Petrini (f. 1978) är en svensk blockflöjtist, som är lika väl förankrad i tidig musik som i nutida repertoar.

Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Conservatorium van Amsterdam är hon verksam som solist och kammarmusiker både i Sverige och internationellt.

Hennes debut-CD med musik av bland andra Oscar Bianchi och Malin Bång nominerades till en Grammis 2013 och vann priset Nutida Sound – årets konstmusik på skiva 2013. Med sikte på att utveckla repertoaren för blockflöjt ägnar Anna Petrini en stor del av sin verksamhet åt nutida musik-projekt.

Anna har just mottagit Kungliga Musikaliska Akademiens stora Interpretpris.

http://www.annapetrini.com

Ayla Kabaca

Ayla Kabaca

Presentatör

Ayla är född och uppvuxen i Täby utanför Stockholm. 2001 tog hon examen från Teater och operahögskolan med inriktning musikal i Göteborg. Ayla är för många känd för sitt arbete som programledare på SVT’s Bolibompa och i ungdomsprogrammet Ramp på UR. Som 12-åring var Ayla utsänd av SVT, att som Barnjournalens knattereporter bevaka införandet av Barnkonventionen i FN-huset 1990. Som musikalartist har hon medverkat i en rad olika uppsättningar. Hon har bland annat spelat W A Mozarts fru i musikalen ”Mozart”, en ond Fröken öken i ”Banankontakt”, omstridd flickvän i ”Blodsbröder” och gravid hippie i ”Hair”. Som sångerska har Ayla deltagit i många olika sammanhang bland annat i samarbete med Folkets Hus och Parker och Riksteatern. Ayla har de senaste åren varit fast allsångsledare för föreställningen ”Barnens Allsång på Skansen”. Ayla jobbar ofta med Sveriges stora symfoniorkestrar och är frekvent sångerska och programledare vid några av Sveriges största konserthus. Som skådespelerska har hon gjort en rad uppsättningar i allt från dramer till farser. Scener som kan nämnas i sammanhanget är Folkteatern i Göteborg, Västmanlands Teater samt Södra Teatern i Stockholm. Ayla har även spelat mindre filmroller samt är frekvent använd som röstresurs i dubbning av utländsk film till svenska.

http://www.aylakabaca.se

Alasdair Beatson

Alasdair Beatson

Piano

Den skotska pianisten Alasdair Beatson är en flitigt verksam solist och kammarmusiker. Under 2022 uppträdde han bland annat i Wigmore Hall, som konsertsolist med Royal Northern Sinfonia, i kammarmusik tillsammans med kollegor som Alina Ibragimova, Steven Isserlis, Viktoria Mullova, Pieter Wispelwey och som medlem i Nash Ensemble.

Alasdair är känd som en flärdfri musiker och orädd programläggare. Han är förkämpe för en bred repertoar med sina särskilda intresseområden: Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Schubert och Schumann, solo- och kammarmusik av Gabriel Fauré, Bartók och Janáçek, konserter av Bach, Bartók, Britten, Fauré, Hindemith, Messiaen och Mozart samt samtida verk, däribland Thomas Adès pianokvintett, George Benjamins Shadowlines och Harrison Birtwistles Harrison’s Clocks. Bland framtidsplanerna finns ny pianokonsert, skriven för honom av Helena Winkelman.

Bland hans senaste inspelningar kan nämnas en solopianorecital Aus Wien på Pentatone med musik av Schumann, Schönberg, Ravel, Korngold och Schubert, samt Schubert-verk för violin och fortepiano med Viktoria Mullova på Signum. Han har även spelat in CD-skivor med både soloverk och kammarmusik på BIS, Champs Hill, Chandos, Claves, Evil Penguin, Onyx, Pentatone och SOMM.

Alasdair undervisar i solopiano vid Royal Birmingham Conservatoire och är regelbunden mentor på Londonbaserade Chamber Studio. Mellan 2012 och 2018 var Alasdair grundare och konstnärlig ledare för Musique à Marsac, och sedan 2019 är han konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen i Ernen i Schweiz.

https://alasdairbeatson.com

Camille Bloche

Camille Bloche

Orgel

Camille Bloche ersätter Hans Davidsson som dessvärre ställt in sin medverkan på grund av sjukdom. 

Camille Bloche, född i Normandie, Frankrike, är utbildad vid musikkonservatoriet i Caen, där hon fick första pris i piano, kammarmusik och orgel.
Därefter erhöll hon musikvetenskaplig kandidatexamen vid Sorbonneuniversitetet i Paris, orgelkandidatexamen vid musikkonservatoriet i Caen och masterexamen i orgel och relaterade klaverinstrument både vid Det Kunglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.
Under hennes utbildning har Camille studerat orgel för Erwan Le Prado, Saki Aoki, Daniel Moult och Hans Davidsson samt klavikord för Ulrika Davidsson.
Camille har också deltagit i ett stort antal mästarklasser och internationella orgelakademier (Carentan, Lanvellec, Köpenhamn, Göteborg, Leipzig).

Camille Bloche har utmärkt sig i flera internationella orgeltävlingar:
Finalist i Angers 2011, enhälligt första pris i Nemours 2011, hedersomnämnande i Miami 2012 och tredje pris i Dudelange2013.
2015 vann hon andra pris och ett speciellt pris för nutida musik i Biarritz Internationella orgeltävlingen.
Hon erhöll dessutom Ellis Ullmans Minnesfonds Stipendium 2019 och GIOA Young Organ Scholar Award 2020 för hennes arbete och framförande av Buxtehudes fria orgelverk i Codex EB 1688.

Hon har sedan regelbundet konserterat i Europa (Frankrike, Tyskland, Danmark, Norge, Sverige).

Mellan 2013 och 2017 har hon undervisat piano och orgel vid musikskolan i Saint-Lô (Frankrike).
2017-2018 var hon Organ Scholar i Jesuskirke i Köpenhamn och sedan 2018 har hon arbetat som organist i Älvsborgs kyrka i Göteborg.

Claes Gunnarsson

Claes Gunnarsson

Cello

Claes Gunnarsson har som solist, kammarmusiker, orkestermusiker och lärare turnerat över hela världen. Han fick en rivstart i karriären efter att han i unga år debuterade som solist i Dvoraks Cellokonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker och blev därefter inbjuden som solocellist. En position som han har haft sedan 1999.

Claes har gett solokonserter i bl a Wigmore Hall, Queen Elisabeth Hall, St Petersburg Philharmonie, Shanghai Symphony Hall, Seoul Arts Center och Singapore Symphony Hall samt gästat de ledande internationella festivalerna som La Folle Journée i Nantes, Music@Menlo i Kalifornien, Mecklenburg-Vorpommern-festivalen och Yuri Temirkanovs vinterfestival i St Petersburg tillsammans med dirigenter som Neeme Järvi, Kent Nagano, Santtu Matias Rouvali, Alexander Lazarev, Mihail Jurowski, Christian Zacharias och Christopher Warren-Green.

Som aktiv kammarmusiker har Claes samarbetat med violinisterna Leonidas Kavakos och Nikolaj Znaider, pianisterna Christian Zacharias, Roland Pöntinen och Helen Grimaud men framför allt konserterat under 20 års tid tillsammans med sina kollegor Sara Trobäck och Per Lundberg i sin pianotrio Trio Poseidon. De har under dessa år turnerat flitigt både nationellt och internationellt samt gjort en kritikerrosad inspelning av Beethovens Trippelkonsert samt Brahms Dubbelkonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Neeme Järvi på skivbolaget Chandos Records. På samma skivbolag har han också gjort framgångsrika inspelningar av Weinbergs Cellofantasi och Cellokonsert tillsammans med Symfonikerna och Thord Svedlund, den senare belönades med en Diapason d’Or, som en enastående inspelning av det franska musikmagasinet Diapason.

Claes finns också representerad på bl a skivbolaget BIS med premiärinspelningen av Albert Schnelzers Cellokonsert. Claes Gunnarsson har blivit inbjuden som gästande solocellist i flertalet orkestrar, däribland Oslo Filharmoniker, Stockholms Filharmoniska Orkester och London Symphony Orchestra. Claes är verksam som lärare på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Han spelar på en cello av David Tecchler 1707 som är ett generöst lån av Järnåkerfonden.

Duo Granmo-Berg

Duo Granmo-Berg

Tobias Granmo, violin, presentatör
Daniel Berg, marimba

Tobias Granmos kärlek till violin har format hans liv och redan som ung har musiken varit en naturlig del av hans liv. Violinstudier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för scen och musik i Göteborg samt vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien för erkända violinprofessorer som Milan Vitek, Dora Schwarzberg, Günter Pichler och Ernst Kovacic har inspirerat honom.

Att föra musikens kraft vidare till nästa generation är för Tobias en viktig drivkraft. Han har även ett stort intresse av nyskriven musik. Marimbasolisten Daniel Berg och han bildar tillsammans Duo Granmo/Berg, som regelbundet turnerar i Europa. Två cd-skivor finns inspelade med duon och en tredje är på väg.

Tobias är lektor i violin samt kammarmusikansvarig vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Mellan 2011 och 2017 var han även studierektor där för de klassiska utbildningarna. Tobias är regelbunden gästlärare vid musikakademierna i Vilnius, Riga, Ljubljana, Rom, Neapel, San Sebastian, Birmingham och Cork och sedan 2018 ”Sponsored Artist” hos strängtillverkaren Thomastik-Infeld, Wien.

https://www.gu.se/om-universitetet/hitta-person/tobiasgranmo

Daniel Berg är marimbasolist, kammarmusiker och tonsättare som kombinerar en stor konsertverksamhet med undervisning. Han är professor i musikalisk gestaltning vid Göteborgs Universitet och undervisar i solistiskt slagverk och kammarmusik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kungliga musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Örebro. Daniel studerade själv vid dåvarande Musikhögskolan i Göteborg (musiker- och diplomstudier) samt vid Rotterdams Musikkonservatorium i Holland.

Solodebuten ägde rum i Göteborgs konserthus där han tillsammans med Göteborgs Symfoniker uruppförde Anders Nilssons marimbakonsert. I samarbete med svenska tonsättare vill Daniel utveckla kammarmusik med slagverk i centrum. Det har resulterat i över 250 uruppföranden och flera spännande projekt – bl.a. föreställningen Ekelöf spelade inte marimba tillsammans med skådespelaren Henric Holmberg.

Sedan 1992 utgör Daniel Berg tillsammans med Fredrik Duvling slagverksduon Rhythm Art Duo. De har en omfattande konsertverksamhet som stöds av Statens Kulturråd och är flitigt anlitade av skolor, kyrkor och kammarmusikföreningar i Sverige. De turnerar ofta i Sverige och Europa och har ett nära samarbete med många av landets länsmusikstiftelser som t.ex. Kultur i Väst och Västmanlandsmusiken.

Daniel Berg har också en stor konsertverksamhet tillsammans med organisten Johannes Landgren samt med violinisten Tobias Granmo – Duo Granmo-Berg. Som solist har Daniel Berg medverkat vid internationella festivaler för slagverk och är ofta inbjuden som solist och pedagog vid universitet i Europa. Han har gjort flera inspelningar för radio och tv och spelat in skivor med marimba.

https://marimbaart.com/onewebmedia/Daniel%20Berg%20-%20biography.pdf

Elin Rombo

Elin Rombo

Hovsångerska, Sopran

Elin Rombo har inlett säsongen på Kungliga Operan där hon rolldebuterat som Violetta i La traviata. Till våren väntar ytterligare en rolldebut då hon sjunger Titania i Brittens En midsommarnattsdröm. Elin har föregående säsong gästat Malmö Opera där hon sjungit titelrollen som Syster Angelica samt rollen som Hittebarnet i Catharina Backmans nyskrivna opera På andra sidan havet, där de två enaktsoperorna samlats under titeln Systrarna. Elin sjöng även rollen som Cunegonde i Candide på Kungliga Operan.

Säsongen 2020/21 framträdde Elin Rombo i rollen som Régine Saint Laurent i Rufus Wainwrights opera Prima Donna på Kungliga Operan. Elin gjorde även rollen som Robert Lax som ung i världspremiären av Philip Glass opera Circus Days and Nights, en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Malmö Opera. Säsongen innan sjöng Elin Rombo Cunégonde i Candide på Kungliga Operan. Säsongen 2018/19 innefattade Roxana i Szymanowskis Kung Roger, både på operan i Warszawa och på Kungliga Operan. Elin framträdde även som Hanna Glawari i Glada Änkan och Donna Elvira i Don Giovanni, båda på operan i Stockholm.

Elin Rombo har tidigare gästat Opéra National de Paris rollen som Anicia Eritea i Cavallis Eliogabalo och på Staatsoper Berlin har hon framträtt som Nattens Drottning i Trollflöjten, Cunegonde i Candide och medverkat i produktionen Aschemond oder The Fairy Queen. Elin Rombo har gjort rollen som Agnès i Written on Skin, på både Kungliga Operan och på Nederlandse Opera i Amsterdam. På GöteborgsOperan har Elin sjungit Adina i Kärleksdrycken och på Kungliga Operan har man kunnat se henne i roller som Sophie i Rosenkavaljeren, Blanche i Karmelitsystrarna, Donna Elvira i Don Giovanni, Fiordiligi i Così fan tutte, Mimì och Musetta i La Bohème, Susanna i Figaros Bröllop och den unga Batseba vid uruppförandet av Sven-David Sandströms Batsheba.

Elin Rombo sjöng 2009 på Salzburger Festspiele den ledande rollen i Luigi Nonos Al gran sole carico d’amore under ledning av Ingo Metzmacher och återkom i samma uppsättning när den gavs av Staatsoper på Kraftwerk Berlin. Hon har sjungit Leila i Pärlfiskarna på Folkoperan, Timante i Floridante vid Händelfestivalen i Halle, Zerlina i Don Giovanni vid Matteifestivalen i Luleå med Mahler Chamber Orchestra och Daniel Harding och medverkat i uruppförandet av Wolfgang Rihms Dionysus i Salzburg med nypremiär i Berlin. Bland hennes roller på operan i Frankfurt kan nämnas Servilia i Titus mildhet, Clorinda i Askungen, Pamina i Trollflöjten och Corinna i Resan till Reims.

På konsertscenen har Elin Rombo framträtt under ledning av Riccardo Muti i såväl Brahms Ein deutsches Requiem (Chicago Symphony Orchestra) som i Schuberts Mässa i G-dur (Orchestre de Paris). Under våren 2012 framträdde hon åter med Orchestre de Paris; denna gång i Mozarts Requiem under ledning av Sir Colin Davis. Hon har sjungit Honeggers Jeanne d’Arc au Bûcher i Salzburg, Mahlers Des Knaben Wunderhorn och Faurés Requiem med Malmö Symfoniorkester, turnerat med Orphei Drängar i Kina, Japan och Singapore samt sjungit Mozarts C-mollmässa med såväl Sveriges Radios Symfoniorkester som med Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

Elin Rombo är utbildad vid Brandon University Queen Elisabeth II i Canada samt vid Operahögskolan i Stockholm, där hon tog examen 2003. Hon debuterade redan under sin studietid på Kungliga Operan som Christa i Janáceks Fallet Makropoulos. Elin har mottagit en rad stipendier och utmärkelser, bland dem Jenny Lind-stipendiet 1999, Bernadottestipendiet 2003, Kungliga Musikaliska Akademiens Stipendium, samt Birgit Nilsson-stipendiet 2009. 2013 utnämndes Elin Rombo till hovsångerska och 2016 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus av H.M. Konungen.

Karin Dornbusch

Karin Dornbusch

Klarinett

Karin Dornbusch, festivalens konstnärligare ledare är bosatt i Basel i Schweiz, sedan 1995 växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. hon har en starkt band till både Göteborg och Västkusten. Hennes pappa är född och uppvuxen i Göteborg, och efter idogt släktforskande har hon kommit fram till att släkten på farfarsmor sida har levt på öarna Orust och Tjörn sedan flera århundraden. Efter sina studier vid Hochschule der Künste Berlin och Musikakademie der Stadt Basel är hon en internationellt efterfrågad  klarinettsolist och kammarmusiker. År 1996 vann hon det svenska Solistpriset och första pris av Basler Orchester Gesellschaft. 1997 valdes hon ut av konserthusen i Wien, Birmingham, Stockholm och Aten som solist i konsertserien Rising Stars. Hon har uppträtt som solist vid Nobelprisceremonin i Stockholm. Hon har spelat in tre cd-skivor på Caprice Records och en cd genuin classics leipzig. Hennes skiva Nordic Clarinet Concertos nominerades till en svensk Grammis.  Som solist har hon uppträtt med de stora symfoniorkestrarna i Stockholm, Malmö, Gävle, Norrköping, Basel och Zagreb under dirigenter som Armin Jordan, Peter Csaba och Daniel Harding. Hon är en fast medlem i ensemblen camerata variabile basel, Ensemble Fiacorda och hon är soloklarinettist i CMB. Hon har uppträtt med Gringolts Quartet, Vertavo Quartet, Bennewitz Quartet, Zemlinsky Quartet, Trio Con Brio Copenhagen, Dénes Várjon, Benjamin Engeli, Georges Pludelmacher, Alasdair Beatson, Henri Sigfridsson, Hans Pålsson,  David Huang Danny Driver, Charles Owen, Håvard Gimse, Christian Ihle Hadland, Marianna Shirinyan, Bengt Forsberg, Julien Quentin, Jacob Kellerman, Jakob Koranyi, Malin Broman, Simon Crawford-Phillips. Sini Simonen, Chloë Hanslip, David Grimal, Cecilia Zilliacus, Magali Mosnier, Henrik Goldschmidt, Diego Chenna, Szabolcs Zempléni, Martin Owen, Malin Hartelius, Katarina Karnéus m fl .
Hon engagerar sig starkt för nutida musik och har samarbetat med kompositörer som Kaija Saarihao, Dai Fujikura, Lisa Streich, Jennifer Walshe, Helena Winkelman och Maja S.K Ratkje. Den välkända svenske kompositören Benjamin Staern tillägnade henne ”Worried souls” för klarinett & basklarinett och orkester som hon har framfört vid flertalet tillfällen både i Sverige och Tyskland. Senaste gången i april 2022 i ett kritikerrosat framförande i Stockholms konserthus med Gävlesymfoniorkester och dirigenten Emil Eliasson. 2006 – 2017 var hon konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival, där erhöll den första Guldkvasten av KVAST 2009 för hennes tema med 29 kvinnliga tonsättare från då och nu. Sedan 2019 är hon konstnärlig ledare för FRONTSIDE-Göteborg International Chamber Music Festival i Sverige. Hennes konsertprogram är ofta ovanligt sammansatta, med ett eget intresse att blanda välkänt med nytt och okänt . Bredvid den traditionella kammarmusiken öppnar hon gärna dörrarna för andra genrer som folkmusik, improvisation, elektronisk musik, jazz. Kung Carl XVI Gustaf har tilldelat henne medaljen Litteris et Artibus och hon är medlem i Kungliga Musikaliska Akademien.

www.karindornbusch.ch

Palle Dahlstedt

Palle Dahlstedt

Liveelektronik, komposition

Palle Dahlstedt (f. 1971) är docent vid institutionen för data- och informationsteknik, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, samt vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Han är också Obel Professor of Art and Technology vid Aalborgs universitet i Danmark.

Hans forskning är inriktad mot datorstödd kreativitet och handlar dels om att utveckla nya teknologier för musikalisk improvisation och komposition, dels om att förstå de inre mekanismerna hos konstnärliga skapandeprocesser, för att kunna få datorer att bete sig mer kreativt.

Som tonsättare och improvisatör, utbildad vid musikhögskolorna i Malmö och Göteborg, är Palle Dahlstedt fortsatt konstnärligt verksam. Han är också lärare i komposition av elektronisk musik och elektronisk komposition av musik vid Högskolan för scen och musik, samt konstnärlig ledare för Lindbladstudion.

Paula af Malmborg Ward

Paula af Malmborg Ward

Tonsättare och musiker med förkärlek för musikdramatik. Uppväxt i Stockholm, bor i Göteborg sedan 1992. Komponerar musik i ett f.d. kokstorn vid Nya Varvet. Tajming och text är två ledord i operaskapandet som samsas med verk för orkester och kör, solo och ensemble samt musik för TV och radio. Under 2022 gav Paula ut två dubbel-CD på Imogena Records, med låtar skapade under åren före tonsättarkarriären: Pållans  låtar – till slut, från början (release mars)
MERA Pållans låtar (release december)

Viktiga verk (urval)
Göteborgsoperans beställningsverk Mytomania, urpremiär oktober 2023
Vokalsymfonin Spår vägar, urpremiär Göteborgs symfoniker december 2023
Körverken Äggen är slut och Hjässan är kal 2017 – 2019
Criança, körverk beställt av Kungliga Musikaliska Akademien till H.M. Drottning Silvias 70-årsdag 2013
Radiooperan Hittekvinnan 2005
Musiken till SVTs julkalender En decemberdröm 2005
Debutoperan Bombpartyt, Göteborgsoperan 1998

Paula är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och medlem i FST och SKAP.
Är en av initiativtagarna till Kalvfestivalen och Frontside Gothenburg International Chamber Music Festival.

Priser (urval)
FST´s tonsättarpris Rosenbergpriset
Göteborgs Stads förtjänsttecken
1:a pris Prix Italia för radiooperan Hittekvinnan

http://upward.se

The Gothenburg Combo

The Gothenburg Combo

Thomas Hansy, gitarr
David Hansson, gitarr

The Gothenburg Combo är David Hansson och Thomas Hansy och har med sitt enastående musikaliska samspel, sitt rasande skickliga och briljanta gitarrspel, sina omväxlande och omtumlande konserter och sin ovanligt starka scennärvaro, rönt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Med flertalet turnéer i Sydamerika, Nordamerika, Asien och Europa bakom sig är The Gothenburg Combo idag en av Sveriges mest aktiva ensembler internationellt och nationellt.

http://www.gbgcombo.com

Trio Poseidon

Trio Poseidon

Sara Trobäck, violin
Claes Gunnarsson, cello
Per Lundberg, piano

”Sällan visar sig en ny inspelning vara så bra att den förtjänar en omedelbar invigning till Klassikernas Hall of Fame. Men denna CD är en sådan! Det är verkligen en ”femstjärnig” prestation, och en inspelning jag inte förväntar mig kommer överträffas inom en snar framtid. Detta är en alla-måste-ha rekommendation.”
Jerry Dubins, Fanfare 2010
(Chandos10564 Beethoven Trippelkonsert Göteborgs Symfoniker/Järvi)

Trio Poseidon är en av landets mest eftertraktade kammarmusikensembler och har sedan den grundades 2002 gästat svenska musikfestivaler, kammarmusikserier och konserthus. Trion har bl.a. varit ”ensemble in residence” under ett antal år i Stenungsunds Kammarmusikfestival och även konserterat utomlands med London debut i Wigmore Hall 2004.

Trio Poseidon finns representerad på skivbolagen Daphne och Chandos med bl.a. inspelning av Beethovens Trippelkonsert tillsammans med Göteborgs symfoniker under ledning av Neeme Järvi. Deras inspelningar har blivit rosade i såväl svensk som internationell press, bl a i Gramophone och Fanfare.

http://www.trioposeidon.com

Zemlinsky Quartet

Zemlinsky Quartet

Stråkkvartett

František Souček, Petr Střížek – violin
Petr Holman – viola
Vladimír Fortin – cello

Sedan dess början 1994 har Zemlinsky-kvartetten blivit ett ofta prisat exempel på den tjeckiska stråkkvartett-traditionen.

Hittills har Zemlinsky-kvartetten turnerat på fyra kontinenter. Deras repertoar är bred, med mer än 200 verk av framstående tonsättare, inklusive nutida musik.

År 2014 blev kvartetten den fjärde i historien att spela in Antonín Dvořáks samtliga stråkkvartetter.

Nyligen har F. Souček och P. Holman utnämnts till professorer vid konservatoriet i Prag.

www.zemlinskyquartet.cz

Program 12-15 januari 2023

Direction 57° North


Torsdag 12 januari

18.30 Waterfront Hotell och Porter Pelle

PORTERSVITEN

Paula af Malmborg Ward (*1962)
Portersviten Uruppförande
En musikalisk happening i 3 akter där publiken deltar i skapandet av ett verk under ledning av Paula af Malmborg Ward och Palle Dahlstedt.

Akt 1 – 18.30 Waterfront Hotell, foajén vid fontänen

Alla i publiken tilldelas varsin PDP (Personlig DrinkPinne) av tre olika material t.ex. trä, plast, metall. 
Runt fontänens kant är porterflaskor uppställda, grupperade harmoniskt enligt en musikalisk idé. Paula leder publiken i en klingande ljudvandring runt fontänen, Palle spelar in. 

Akt 2 – 19.15 – 20.15

Under 20 minuter (inklusive promenader) utspelar sig följande akter som vardera varar i 10 minuter:
Waterfronts foajé: Porterprovning med Björn Lager som berättar om Porterns historia                     
Carnegie Hål: Film: ”Buteljernas tid”, Uruppförande för stämda porterflaskor och ostämt piano  
Porterpråmen: Konsert med musik från Skottland, England, Bohuslän för blockflöjt och nyckelharpa 
Anna Petrini, Emilia Amper

Akt 3 – 20.15

Mat och dryck på Porter Pelle med avslutande interagerande dessertkonsert! Publikens inspelade porterflaskljud från högtalare i rummet bildar en ground till den nykomponerade Balladen om Portern i X antal verser, framförd i stämmor av Paula, Karin och Palle. Olika bord får olika instruktioner till de olika verserna och spelar med hjälp av sina PDP (personliga drinkpinnar) enligt en enkel musikalisk skiss.
Paula af Malmborg Ward, Karin Dornbusch, Palle Dahlstedt samt publiken


Fredag 13 januari

19.00-20.15 Kronhuset

INVIGNINGSKONSERT-OPEN UP!

Paula af Malmborg Ward
Open up! Frontsides egen fanfar för röst, klarinett, violin, slagverk samt valfri stämma som i år spelas på nyckelharpa.
Paula af Malmborg Ward, Karin Dornbusch, Tobias Granmo,
Daniel Berg, Emilia Amper

Wilhelm Stenhammar (1871-1927)
Allegro non tanto för pianotrio
Trio Poseidon 

Elfrida Andrée (1841-1929)
Sånger för sopran och piano op. 8
-En vacker höstdag 
– Vi ses igen
-Visa en vårmorgon

Wilhelm Stenhammar
Sånger för sopran och piano
-Adagio, nr 5 ur ””Fem sånger till dikter av Bo Bergman” op. 20
-Stjärnöga, nr 1 ur ”Fem sånger till dikter av Bo Bergman” op. 20
-Jungfru Blond och Jungfru Brunett, nr 4 ur ”Visor och stämningar” op. 26
-I lönnens skymning, nr 2 ur ”Fyra sånger till dikter av Verner von Heidenstam” op. 37
-Dottern sade, nr 2 ur ”Femvisor ur Idyll och Epigram” op 8
-Fylgia, nr 4 ur ”Fyra svenska sånger” op. 16
Elin Rombo, Alasdair Beatson

_

Bedřich Smetana (1824-1884)
Pianotrio g-moll op.15
-Moderato Assai
-Allegro, Ma Non Agitato
-Presto
Trio Poseidon

21.00-22.15 Kronhuset

UDDA NATTSUDD

Ann-Sofi Söderqvist (*1956)
Bagatelle in A för violin och marimba                              
Duo Granmo-Berg

Oliver Knussen (1952 -2018)
…Upon one note, Fantasia efter Purcell för klarinett, violin, cello, piano
Karin Dornbusch, Trio Poseidon

Malin Bång (*1974)
Split Rudder för kontrabasblockflöjt och elektronik efter Evert Taubes Briggen Blue Bird of Hull
Anna Petrini, Palle Dahlstedt 

James McMillan (*1959)
Kiss on wood för violin och piano
Sara Trobäck, Alasdair Beatson

Emilia Amper (*1981)
I mörka natten och låtar för sång och nyckelharpa
Emilia Amper  

Improvisation
Nattlig improvisation över ett äldre tema från Holland för    kontrabasblockflöjt, nyckelharpa och live- elektronik
Anna Petrini, Emilia Amper, Palle Dahlstedt

Paula af Malmborg Ward
causeries för violin, cello, piano
Trio Poseidon 

Benjamin Britten 
(1913-1976)
Night- Piece för piano
Alastair Beatson


Lördag 14 januari

9.30 Kronhuset, andra våningen

Smörgås, kaffe/te, juice

10.00-10.40

FRÜHSTÜCK

Georg Phillip Telemann (1781-1967) 
Sonat för blockflöjt och violin TWV 40:11
-Dolce
-Scherzando
-Largo e Misurato
-Vivace e Staccato
Anna Petrini, Sara Trobäck                                        

Ludwig van Beethoven (1770-1927)
Stråkkvartett C- Dur op. 59/3                                                                                                                            
-Andante con moto – Allegro vivace 
-Andante con moto quasi Allegretto 
-Menuetto: Grazioso 
-Allegro molto   
Zemlinsky Quartet

11.00-11.40 Kronhuset

FAMILJEKONSERT – HISTORIEN OM EN STAD
För barn mellan 5-12 år med medföljande vuxen

Välkända Ayla Kabaca och gitarrduon The Gothenburg Combo berättar livfullt om historien om människorna som har påverkat staden Göteborg! Holländare, skottar, engelsmän, västgötar, turkar, tyskar, amerikanare, bohuslänningar, kineser och norrmän-ja folk från när och fjärran! 

Det är också historien om färgstarka musiker som har påverkat musiklivet i Göteborg som Elfrida Andrée, konsertarrangör och Europas första kvinnliga domkyrkoorganist och Tjeckiens nationalkompositör Bedřich Smetana som bodde och verkade i staden i mitten på 1800-talet. 

Här får barnen höra en enorm bredd av sprakande musik passande till Göteborgs brokiga historia: holländsk 1600-tals musik av flöjtmästaren Jacob van Eyck, skotska sånger, Carl Micael Bellman, Wolfgang Amadeus Mozart, Dietrich Buxtehude, Isaac Albéniz, Evert Taube, Wilhelm Stenhammar, Giacchino Rossini och Håkan Hellström, amerikansk folkmusik och musik av Steve Reich med kopplingen till de stora amerikabåtarna och de svenska utvandrarna, traditionell kinesisk musik som de svenska Ostindiefararna 
på 1700-talet kan ha hört på sina resor och spansk musik som de hörde på mellanlandningen i Cadiz. En hyllning till den internationella hamnstaden Göteborg som i år firar sitt 400 års jubileum! 
Ayla Kabaca, The Gothenburg Combo

14.00-15.30 Tyska kyrkan

HÖCHSTER WAS ICH HABE

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Höchster was ich habe Kantat BWW 39
för sopran, altblockflöjt och orgel
Elin Rombo, Anna Petrini, Camille Bloche

Matthew Locke (1621-1677)
ur A consort for severall friends
för blockflöjt och orgel
Anna Petrini, Camille Bloche

Torsten Sörenson (1908-1992)
Adorazione för orgel
Camille Bloche

Joseph Czapek (1825-1915)
Andante religioso op. 31 för viola och orgel
Petr Holman, Camille Bloche

Sven-Eric Johanson (1919-1997)
Preambulum och fuga för orgel
Camille Bloche

Elfrida Andrée (1841-1929)
Cantilena
Camille Bloche

_

Johannes Brahms (1833-1897)
Kvintett för klarinett och stråkkvartett h- moll, op. 115 (40’)
-Allegro
-Adagio – Presto non assai, ma con sentimento
-Andantino
-Con moto- Un poco meno mosso
Karin Dornbusch, Zemlinsky Quartet

18.00-19.30 Kronhuset

INITIMA BREV

Robert Schumann (1810-1856)
Adagio och Allegro op. 70 för violoncello och piano
Claes Gunnarsson, Per Lundberg

Franz Schubert (1797-1828) /Arr. Ingvar Karkoff( *1958)
Sånger för sopran, stråkkvartett, piano
-Aus dem Wasser
-Rosamunde
-Litanei 
-An Silvia
-Heidenröslein
Elin Rombo, Zemlinsky Quartet, Alasdair Beatson

_

Jacob van Eyck (ca 1590-1657)
Excusemoy

Trad. Boda
När som jag var på mitt adertonde år
för blockflöjt och nyckelharpa
Anna Petrini, Emilia Amper

Leoš Janáček (1854-1928)
Stråkkvartett nr. 2, ”Initma brev”
Zemlinsky Quartet

20.30-21.30 Kronhuset, andra våningen

AFTER EIGHT

Ludwig van Beethoven
ur Diabellivariationerna
Trad. Reel
The Silver speer
Ragnhild Furebotten (1979)
Klopper
för blockflöjt och nyckelharpa
Anna Petrini, Emilia Amper

Judith Weir (1954)
Sleep Sound Ida Mournin’
Sara Trobäck, Tobias Granmo

Daniel Berg (*1971)
Bird of Prey och Water
Duo Granmo-Berg

William Brade (ca 1560-1630)
Ein schottisch Tanz
Trad från Hardanger
Halling efter Svein Lutro
för blockflöjt och nyckelharpa
Anna Petrini, Emilia Amper

Trad
Låtar från Bohuslän m m
Emilia Amper & friends

Bengt Lundin (*1945)
Due time och Promenade för violin och marimba
Duo Granmo- Berg

Nicola Matteis (ca1650- ca efter 1713)
Ground after the scotch humor
Emilia Amper
Pelti Auki
för blockflöjt och nyckelharpa
Anna Petrini och Emilia Amper

Bedřich Smetana
Komediernas dans ur Brudköpet för stråkkvartett
Zemlinsky Quartet


Söndag 15 januari

10.30-13.00

VANDRINGSKONSERTER – EN RESA I GÖTEBORGS MUSIKHISTORIA

10.30-10.50 Stenpiren–Skeppsbrokajen

Utresa med m/s Kungsö

Bedřich Smetana
Stråkkvartett nr 2 i d- moll
-Allegro
-Allegro moderato
-Allegro non più moderato, ma agitato e con fuoco
-Presto
Zemlinsky Quartet

10.50

Publiken delas in i 4 grupper och vandrar under ledning mellan 4 konserter som vardera pågår i 15 minuter. 
10 minuters promenad mellan varje plats

1. Skeppsbrokajen, M/S Kungsö övre däck

Föredrag
Göteborgs musikhistoria på en kvart
Anders Carlsson

2. Skeppsbrokajen, M/S Kungsö undre däck

Palle Dahlstedt (*1971)
Finger breath för live-elektronik Uruppförande
Palle Dahlstedt

3. Litteraturhuset (Gamla Lagerhuset)

Judith Weir
Atlantic drift för två violiner
-Sleep Sound ida Mornin’
-Atlantic Drift
-Rain and Mist are on the Mountain, I’d Better Buy Some Shoes
Sara Trobäck, Tobias Granmo

Elfrida Andrée
Svanen för sopran, violin, piano
Elin Rombo, Sara Trobäck, Alasdair Beatson

4. Språkcafeet

Jacob van Eyck
Verk för blockflöjt
Anna Petrini

12.40-13.00 Skeppsbrokajen–Stenpiren

Hemresa med m/s Kungsö

Joseph Suk (1874 –1935)
Barcarolle
Zemlinsky Quartet

Trad folkmusik
Låtar från Bohuslän, Skottland, England för sång och nyckelharpa
Emilia Amper, sång och nyckelharpa

15.00-16.00 Kronhuset

AFTERNOON TEA CONCERT
Sveriges Radio P2 spelar in konserten

John Ireland (1879-1962)
Fantasi för pianotrio nr 1 i a-moll
Trio Poseidon

Franz Schubert Hirt auf dem Felsen för sopran, klarinett och piano
Elin Rombo , Karin Dornbusch, Alasdair Beatson

Elfrida Andrée
Pianotrio nr 2 i g-moll
-Allegro agitato
-Andante con espressione
-Finale. Rondo Allegro risoluto 
Trio Poseidon

16.30-17.00 Kronhuset

SMETANAS – MITT LIV

Föredrag/Samtal
Fördjupning i Bedřich Smetanas stråkkvartett nr 1 i e-moll- ”Mitt liv”
Anders Carlsson, Petr Holman (Zemlinsky Quartet)

18.00-20.15 Kronhuset

FINALKONSERT
Sveriges Radio P2 spelar in konserten

Daniel Berg
Frontside för vl, kl, marimba
Tobias Granmo, Karin Dornbusch, Daniel Berg

Carl-Axel Hall (*1947)
Intermezzo no 2
Duo Granmo-Berg

Frode Haltli (*1975)
Fruits of Labour (2022/2023) för blockflöjt och nyckelharpa, Uruppförande
-Tangled Hierarchy
-Found Game
-Lost in History
Anna Petrini, Emilia Amper

Max Bruch (1838-1920)
ur Acht Stücke för klarinett, cello, piano op 83
-Allegro con moto
-Nachtgesang. Andante con moto
-Allegro vivace non troppo    
Karin Dornbusch, Claes Gunnarsson, Alastair Beatson

_

Claude Debussy (1918-1962)
Marche écossaise ( The Earl of Ross ”March”, efter ett skotsk tema) för fyrhändigt piano
Alasdair Beatson, Per Lundberg

Lina Järnegård ( *1979)
London; med inslag av skönhet (när den nästlar sig in)
för klarinett, violin, viola, violoncello
Karin Dornbusch, Petr Střížek, Petr Holman, Vladimir Fortin

Ludwig van Beethoven
ur 25 Scottish songs för röst och pianotrio opus 108
-O how can I be blithe and glad 
-Sunset
-Oh thy art the lad
-Music, love and wine
Elin Rombo, Trio Poseidon


Bedřich Smetana
Stråkkvartett nr 1 i e-moll ”Mitt liv”

-Allegro vivo appassionato
-Allegro Moderato à la Polka
-Largo Sostenuto
-Vivace
Zemlinsky Quartet

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.   Lär dig mer