Artister

Artister 2022

Azahar Ensemble

Azahar Ensemble

André Cebrián Garea, flöjt
María Alba Carmona Tobella, oboe
Antonio Lagares Abeal, horn
María José García Zamora, fagott
Miquel Ramos Salvadó, klarinett

www.azaharensemble.com

Duo Ego

Duo Ego

Monica Danielsson, mezzosopran
Per Sjögren, slagverk

Duo Ego bildades 2001 av sångerskan Monica Danielson och slagverkaren Per Sjögren. De har konserterat i bl a USA, Litauen, Ryssland och Ukraina och tilldelats Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris samt Malmlöf-Forsslings Artistpris av Kungliga Musikaliska Akademien.

www.duoego.se

Francisca Skoogh

Francisca Skoogh

Piano

Francisca Skoogh debuterade vid 13 års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges främsta konsertpianister. Hon har erhållit det prestigefyllda ”Premier Prix” i både kammarmusik och piano vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris samt ”Solistdiplom” vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Under åren har Francisca deltagit framgångsrikt både i nationella och internationella tävlingar och har bl. a erhållit andra pris i Michelangelitävlingen samt är vinnare av Solistpriset.

Franciscas CD-inspelningar har fått mycket fina recensioner och många av dem återfinns på Spotify. Francisca är regelbundet engagerad till ett flertal nationella samt internationella musikfestivaler. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska orkestrar samt orkestrar utomlands. Under åren har hon framträtt med ett flertal dirigenter såsom Heinz Wallberg, Michail Jurowski, Ruth Reinhardt, Susanna Mälkki och Gianandrea Noseda. De senaste åren har hon haft ett nära samarbete med dirigenten Leif Segerstam med pianokonserter av Beethoven, Brahms och Rachmaninov i fokus.

Francisca har genom åren musicerat med en rad av Sveriges främsta musiker och har uruppfört en rad nyskrivna verk. Sedan några år tillbaka ett fördjupat samarbete med tonsättaren Staffan Storm och hovsångerskan Anna Larsson.

Francisca är lärare och fil.dr. i konstnärlig forskning vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds Universitet.

Francisca är legitimerad psykolog och har använt psykologisk teori, sin kliniska erfarenhet som psykolog samt sin långa erfarenhet som artist i sina kurser och föreläsningar för musiker som går under namnet ”Den framträdande människan.” Hon är grundare av Performance Centre på Musikhögskolan i Malmö.

2018 blev Francisca invald som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

franciscaskoogh.com

Ida Lundén

Ida Lundén

Tonsättare

Samman – vika, väga, väva för mezzosopran, gitarr och stråktrio

“Temat för Frontsidefestivalen är Sydvindar och det fick mig att tänka på hur en ström av influenser från söder mot norr . Världens äldsta noterade musik är en 3400 år gammal hymn funnen i staden Ugarit i nuvarande Syrien. Vårt skalsystem bär spår av arabiska maqqam som har mycket gemensamt med antikens mikrotonalitet som länge levde kvar i den enstämmiga oackompanjerade psalmsången och som har har banat väg för en europeisk musikkultur. Jag ser framför mig att utifrån olika nedslag i denna ström göra ett klangligt utforskande av en enstämmighet som inte är en ensam ton utan en sammansatt.Ett utforskande av tre olika sorters enstämmigheter och stämningar som både kan fungera för sig själv men också skapa en gemensam klang tillsammans. Tre olika stycken som kan spelas separat men också spelas ihop. En väv av ljud, toner och klanger spelad av stränginstrument och röst. Rösten fungerar mer som ett instrument än en förmedlare av text”

www.idalunden.se

Jacob Kellerman

Jacob Kellerman

Gitarr

Jacob Kellermann (f.1984) har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva och eftersökta gitarrister.

Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Prinzregententheater och Gasteig München, Seoul Art Center, Brucknerhaus – Linz, Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan samt på festivaler såsom Enescu Festivalen (Rumänien), Båstad Kammarmusikfestival, Festival Dag in de Branding, NJORD Biennale Köpenhamn, El Jem Festival Tunisien, Mikulov Guitar Festival och Aschaffenburger Gitarrentagen. Som solist har han framträtt med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Queretaro Philharmonic Orchestra (Mexico), Incheon Philharmonic Orchestra och Camerata S (Sydkorea), New European Ensemble (Nederländerna), Ensemble BIT20 (Norge) och Ensemble Norrbotten NEO. Engagemang under säsongen 2020/21 inkluderar bl.a. turnéer till Japan och Kina och solouppdrag med Los Angeles Philharmonics, Israel Contemporary Players och Orquesta de Valencia. Under hösten 2020 släpps även hans nästa album på BIS Records med bl.a. J. Rodrigos Concierto de Aranjuez tillsammans med London Philharmonic Orchestra.

Tillsammans med violinisten Daniel Migdal har han turnerat över hela Sverige som duo KeMi. Efter att 2009 deltagit i ”Ung och Lovande 2009” erhöll de, i 2010 i konkurrens med ensembler från 17 olika länder det mycket prestigefyllda första priset i ”Aschaffenburg Internationalen Wettbewerb für Kammermusik mit Gitarre“ som är den viktigaste internationella kammarmusiktävlingen för kammarmusik med gitarr. Duon har även turnerat över stora delar av Europa, Sydkorea och Kina. I oktober 2018 släpptes deras debutalbum med sonater av Franz Schubert på BIS Records, en inspelning som hyllats både i Sverige där Dagens Nyheter bl.a. listade den som en av årets bästa inspelningar och även i internationell press (Gramophone Magazine, BBC Record Review m.fl.).

Med en omfattande kammarmusik och solistrepertoar, ofta bestående av hans egna transkriptioner, söker han ständigt efter nya uttrycksmöjligheter för sitt instrument. Detta har även lett till ett brinnande intresse för samtida musik och nära samarbeten med ett antal tonsättare har resulterat i ett flera verk skrivna direkt för honom, däribland José Maria Sanchez-Verdu, Francisco Coll, Henrik Strindberg och Benjamin Staern. Hans samarbete med den ryske tonsättaren Sofia Gubaidulina resulterade 2014 i ett album med kammarmusikverk på BIS Records . Jacob Kellermann är även medlem och en av initiativtagarna till nederländska New European Ensemble.

www.jacobkellermann.com

Norrbotten NEO

Norrbotten NEO

Norrbotten NEO firade 2017 hela 10 år i kammarmusikens framkant och är landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. De består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.

norrbottensmusiken.se/ensembler/norrbotten-neo

Ron Davis Alvarez & The Dream Orchestra

Ron Davis Alvarez & The Dream Orchestra

Hösten 2015 kom violinisten och orkesterledaren Ron Davis Alvarez från Caracas, Venezuela till Sverige som utbytesstudent. Ron anlände till Stockholms central samtidigt som en stor grupp ensamkommande flyktingungdomar.

En chockartad syn för Ron, själv uppvuxen under fattiga omständigheter och med en annan bild av Sverige än den som mötte honom.

Efter att ha fått svar på sina frågor om dessa ensamkommandes situation tog han där och då ett beslut om att hjälpa dessa ungdomar, om han själv skulle få möjlighet att stanna och verka i Sverige. Så blev det. Ron, en musikalisk begåvning fostrad i den venezuelanska El Sistema-rörelsen, anställdes inom kort som konstnärlig ledare för El Sistema i Sverige och blev därmed kvar.

I april 2016 infriade han sitt löfte till sig själv och startade Dream Orchestra. En orkester för alla, men i synnerhet för dem som behövde den mest: de ensamkommande. I en flyktingförläggning i Frillesås söder om Göteborg hittade han sina första elever och på den vägen är det.

Nyheten om orkestern som ville satsa på dessa unga människor har gått som en löpeld.

I dag har Dream Orchestra 159 medlemmar, 10 lärare och anställd administrativ personal. Verksamheten organiseras som en förening med ett bolag och drivs i nära samarbete med civila samhället, Betlehemskyrkan, Stiftelsen El Sistema, Göteborgs Symfoniker och Högskolan för scen och musik.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.   Lär dig mer