Artister

Artister 2023

Emilia Amper

Emilia Amper

Nyckelharpa

Emilia är en av Sveriges mest efterfrågade folkmusiker. Det finns många viktiga händelser på Emilias CV. Världsmästare i nyckelharpa 2010, årets artist vid Swedish Folk & World Music Awards 2013, nominerad till den svenska Grammis, Manifest-priset och årets album vid Swedish Folk & World Awards för Trollfågeln 2013, dubbelt nominerad till en amerikansk Grammis och norsk Grammisvinnare för In folk style tillsammans med Trondheims solister, Gjermund Larsen och 2L 2010 och NPU-pristagare (ett pris som delas ut till en utvald nordisk kompositör varje år från alla nordiska länders kompositörorganisationer) 2013, och undervisar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, styrelseledamot i Eric Sahlströminstitutet (Sveriges institut för traditionell musik, sång och dans) 2009-2016, medlem i UTOM Unga tankar om musik (en tankesmedja för musiker och musikproducenter under 40 år) sedan 2018, beställningsverk Till Reser Anna för Västerås Sinfonietta som en del av projektet Reflections on Visa från Utanmyra, och uppträder i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Belgien, Frankrike, Spanien, Grekland, Iran, Gambia, Namibia, Indien, USA, Kanada, Brasilien, Rumänien, Italien, Storbritannien, Irland, Kina, Polen, Hongkong och Förenade Arabemiraten.

https://www.emiliaamper.se

 

Anders Carlsson

Anders Carlsson

Presentation

Anders Carlsson har arbetat vid Musikhögskolan och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, bland annat som forskningssamordnare. Han har också varit föreståndare för orgelforskningen vid GOArt samt prefekt vid HDK.

I sin forskning har han framför allt ägnat sig åt Göteborgs musikhistoria och kartlade i doktorsavhandlingen ”Handel och Bacchus eller Händel och Bach?” hur det professionella orkesterväsendet byggdes upp i Göteborg långt innan det samma skedde i Stockholm.

Anna Petrini

Anna Petrini

Blockflöjt, petzoldflöjt

Anna Petrini (f. 1978) är en svensk blockflöjtist, som är lika väl förankrad i tidig musik som i nutida repertoar.

Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Conservatorium van Amsterdam är hon verksam som solist och kammarmusiker både i Sverige och internationellt.

Hennes debut-CD med musik av bland andra Oscar Bianchi och Malin Bång nominerades till en Grammis 2013 och vann priset Nutida Sound – årets konstmusik på skiva 2013. Med sikte på att utveckla repertoaren för blockflöjt ägnar Anna Petrini en stor del av sin verksamhet åt nutida musik-projekt.

Anna har just mottagit Kungliga Musikaliska Akademiens stora Interpretpris.

http://www.annapetrini.com

Ayla Kabaca

Ayla Kabaca

Presentatör

Ayla är född och uppvuxen i Täby utanför Stockholm. 2001 tog hon examen från Teater och operahögskolan med inriktning musikal i Göteborg. Ayla är för många känd för sitt arbete som programledare på SVT’s Bolibompa och i ungdomsprogrammet Ramp på UR. Som 12-åring var Ayla utsänd av SVT, att som Barnjournalens knattereporter bevaka införandet av Barnkonventionen i FN-huset 1990. Som musikalartist har hon medverkat i en rad olika uppsättningar. Hon har bland annat spelat W A Mozarts fru i musikalen ”Mozart”, en ond Fröken öken i ”Banankontakt”, omstridd flickvän i ”Blodsbröder” och gravid hippie i ”Hair”. Som sångerska har Ayla deltagit i många olika sammanhang bland annat i samarbete med Folkets Hus och Parker och Riksteatern. Ayla har de senaste åren varit fast allsångsledare för föreställningen ”Barnens Allsång på Skansen”. Ayla jobbar ofta med Sveriges stora symfoniorkestrar och är frekvent sångerska och programledare vid några av Sveriges största konserthus. Som skådespelerska har hon gjort en rad uppsättningar i allt från dramer till farser. Scener som kan nämnas i sammanhanget är Folkteatern i Göteborg, Västmanlands Teater samt Södra Teatern i Stockholm. Ayla har även spelat mindre filmroller samt är frekvent använd som röstresurs i dubbning av utländsk film till svenska.

http://www.aylakabaca.se

Alasdair Beatson

Alasdair Beatson

Piano

Den skotska pianisten Alasdair Beatson är en flitigt verksam solist och kammarmusiker. Under 2022 uppträdde han bland annat i Wigmore Hall, som konsertsolist med Royal Northern Sinfonia, i kammarmusik tillsammans med kollegor som Alina Ibragimova, Steven Isserlis, Viktoria Mullova, Pieter Wispelwey och som medlem i Nash Ensemble.

Alasdair är känd som en flärdfri musiker och orädd programläggare. Han är förkämpe för en bred repertoar med sina särskilda intresseområden: Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Schubert och Schumann, solo- och kammarmusik av Gabriel Fauré, Bartók och Janáçek, konserter av Bach, Bartók, Britten, Fauré, Hindemith, Messiaen och Mozart samt samtida verk, däribland Thomas Adès pianokvintett, George Benjamins Shadowlines och Harrison Birtwistles Harrison’s Clocks. Bland framtidsplanerna finns ny pianokonsert, skriven för honom av Helena Winkelman.

Bland hans senaste inspelningar kan nämnas en solopianorecital Aus Wien på Pentatone med musik av Schumann, Schönberg, Ravel, Korngold och Schubert, samt Schubert-verk för violin och fortepiano med Viktoria Mullova på Signum. Han har även spelat in CD-skivor med både soloverk och kammarmusik på BIS, Champs Hill, Chandos, Claves, Evil Penguin, Onyx, Pentatone och SOMM.

Alasdair undervisar i solopiano vid Royal Birmingham Conservatoire och är regelbunden mentor på Londonbaserade Chamber Studio. Mellan 2012 och 2018 var Alasdair grundare och konstnärlig ledare för Musique à Marsac, och sedan 2019 är han konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen i Ernen i Schweiz.

https://alasdairbeatson.com

Camille Bloche

Camille Bloche

Orgel

Camille Bloche ersätter Hans Davidsson som dessvärre ställt in sin medverkan på grund av sjukdom. 

Camille Bloche, född i Normandie, Frankrike, är utbildad vid musikkonservatoriet i Caen, där hon fick första pris i piano, kammarmusik och orgel.
Därefter erhöll hon musikvetenskaplig kandidatexamen vid Sorbonneuniversitetet i Paris, orgelkandidatexamen vid musikkonservatoriet i Caen och masterexamen i orgel och relaterade klaverinstrument både vid Det Kunglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.
Under hennes utbildning har Camille studerat orgel för Erwan Le Prado, Saki Aoki, Daniel Moult och Hans Davidsson samt klavikord för Ulrika Davidsson.
Camille har också deltagit i ett stort antal mästarklasser och internationella orgelakademier (Carentan, Lanvellec, Köpenhamn, Göteborg, Leipzig).

Camille Bloche har utmärkt sig i flera internationella orgeltävlingar:
Finalist i Angers 2011, enhälligt första pris i Nemours 2011, hedersomnämnande i Miami 2012 och tredje pris i Dudelange2013.
2015 vann hon andra pris och ett speciellt pris för nutida musik i Biarritz Internationella orgeltävlingen.
Hon erhöll dessutom Ellis Ullmans Minnesfonds Stipendium 2019 och GIOA Young Organ Scholar Award 2020 för hennes arbete och framförande av Buxtehudes fria orgelverk i Codex EB 1688.

Hon har sedan regelbundet konserterat i Europa (Frankrike, Tyskland, Danmark, Norge, Sverige).

Mellan 2013 och 2017 har hon undervisat piano och orgel vid musikskolan i Saint-Lô (Frankrike).
2017-2018 var hon Organ Scholar i Jesuskirke i Köpenhamn och sedan 2018 har hon arbetat som organist i Älvsborgs kyrka i Göteborg.

Claes Gunnarsson

Claes Gunnarsson

Cello

Claes Gunnarsson har som solist, kammarmusiker, orkestermusiker och lärare turnerat över hela världen. Han fick en rivstart i karriären efter att han i unga år debuterade som solist i Dvoraks Cellokonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker och blev därefter inbjuden som solocellist. En position som han har haft sedan 1999.

Claes har gett solokonserter i bl a Wigmore Hall, Queen Elisabeth Hall, St Petersburg Philharmonie, Shanghai Symphony Hall, Seoul Arts Center och Singapore Symphony Hall samt gästat de ledande internationella festivalerna som La Folle Journée i Nantes, Music@Menlo i Kalifornien, Mecklenburg-Vorpommern-festivalen och Yuri Temirkanovs vinterfestival i St Petersburg tillsammans med dirigenter som Neeme Järvi, Kent Nagano, Santtu Matias Rouvali, Alexander Lazarev, Mihail Jurowski, Christian Zacharias och Christopher Warren-Green.

Som aktiv kammarmusiker har Claes samarbetat med violinisterna Leonidas Kavakos och Nikolaj Znaider, pianisterna Christian Zacharias, Roland Pöntinen och Helen Grimaud men framför allt konserterat under 20 års tid tillsammans med sina kollegor Sara Trobäck och Per Lundberg i sin pianotrio Trio Poseidon. De har under dessa år turnerat flitigt både nationellt och internationellt samt gjort en kritikerrosad inspelning av Beethovens Trippelkonsert samt Brahms Dubbelkonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Neeme Järvi på skivbolaget Chandos Records. På samma skivbolag har han också gjort framgångsrika inspelningar av Weinbergs Cellofantasi och Cellokonsert tillsammans med Symfonikerna och Thord Svedlund, den senare belönades med en Diapason d’Or, som en enastående inspelning av det franska musikmagasinet Diapason.

Claes finns också representerad på bl a skivbolaget BIS med premiärinspelningen av Albert Schnelzers Cellokonsert. Claes Gunnarsson har blivit inbjuden som gästande solocellist i flertalet orkestrar, däribland Oslo Filharmoniker, Stockholms Filharmoniska Orkester och London Symphony Orchestra. Claes är verksam som lärare på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Han spelar på en cello av David Tecchler 1707 som är ett generöst lån av Järnåkerfonden.

Duo Granmo-Berg

Duo Granmo-Berg

Tobias Granmo, violin, presentatör
Daniel Berg, marimba

Tobias Granmos kärlek till violin har format hans liv och redan som ung har musiken varit en naturlig del av hans liv. Violinstudier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för scen och musik i Göteborg samt vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien för erkända violinprofessorer som Milan Vitek, Dora Schwarzberg, Günter Pichler och Ernst Kovacic har inspirerat honom.

Att föra musikens kraft vidare till nästa generation är för Tobias en viktig drivkraft. Han har även ett stort intresse av nyskriven musik. Marimbasolisten Daniel Berg och han bildar tillsammans Duo Granmo/Berg, som regelbundet turnerar i Europa. Två cd-skivor finns inspelade med duon och en tredje är på väg.

Tobias är lektor i violin samt kammarmusikansvarig vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Mellan 2011 och 2017 var han även studierektor där för de klassiska utbildningarna. Tobias är regelbunden gästlärare vid musikakademierna i Vilnius, Riga, Ljubljana, Rom, Neapel, San Sebastian, Birmingham och Cork och sedan 2018 ”Sponsored Artist” hos strängtillverkaren Thomastik-Infeld, Wien.

https://www.gu.se/om-universitetet/hitta-person/tobiasgranmo

Daniel Berg är marimbasolist, kammarmusiker och tonsättare som kombinerar en stor konsertverksamhet med undervisning. Han är professor i musikalisk gestaltning vid Göteborgs Universitet och undervisar i solistiskt slagverk och kammarmusik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kungliga musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Örebro. Daniel studerade själv vid dåvarande Musikhögskolan i Göteborg (musiker- och diplomstudier) samt vid Rotterdams Musikkonservatorium i Holland.

Solodebuten ägde rum i Göteborgs konserthus där han tillsammans med Göteborgs Symfoniker uruppförde Anders Nilssons marimbakonsert. I samarbete med svenska tonsättare vill Daniel utveckla kammarmusik med slagverk i centrum. Det har resulterat i över 250 uruppföranden och flera spännande projekt – bl.a. föreställningen Ekelöf spelade inte marimba tillsammans med skådespelaren Henric Holmberg.

Sedan 1992 utgör Daniel Berg tillsammans med Fredrik Duvling slagverksduon Rhythm Art Duo. De har en omfattande konsertverksamhet som stöds av Statens Kulturråd och är flitigt anlitade av skolor, kyrkor och kammarmusikföreningar i Sverige. De turnerar ofta i Sverige och Europa och har ett nära samarbete med många av landets länsmusikstiftelser som t.ex. Kultur i Väst och Västmanlandsmusiken.

Daniel Berg har också en stor konsertverksamhet tillsammans med organisten Johannes Landgren samt med violinisten Tobias Granmo – Duo Granmo-Berg. Som solist har Daniel Berg medverkat vid internationella festivaler för slagverk och är ofta inbjuden som solist och pedagog vid universitet i Europa. Han har gjort flera inspelningar för radio och tv och spelat in skivor med marimba.

https://marimbaart.com/onewebmedia/Daniel%20Berg%20-%20biography.pdf

Elin Rombo

Elin Rombo

Hovsångerska, Sopran

Elin Rombo har inlett säsongen på Kungliga Operan där hon rolldebuterat som Violetta i La traviata. Till våren väntar ytterligare en rolldebut då hon sjunger Titania i Brittens En midsommarnattsdröm. Elin har föregående säsong gästat Malmö Opera där hon sjungit titelrollen som Syster Angelica samt rollen som Hittebarnet i Catharina Backmans nyskrivna opera På andra sidan havet, där de två enaktsoperorna samlats under titeln Systrarna. Elin sjöng även rollen som Cunegonde i Candide på Kungliga Operan.

Säsongen 2020/21 framträdde Elin Rombo i rollen som Régine Saint Laurent i Rufus Wainwrights opera Prima Donna på Kungliga Operan. Elin gjorde även rollen som Robert Lax som ung i världspremiären av Philip Glass opera Circus Days and Nights, en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Malmö Opera. Säsongen innan sjöng Elin Rombo Cunégonde i Candide på Kungliga Operan. Säsongen 2018/19 innefattade Roxana i Szymanowskis Kung Roger, både på operan i Warszawa och på Kungliga Operan. Elin framträdde även som Hanna Glawari i Glada Änkan och Donna Elvira i Don Giovanni, båda på operan i Stockholm.

Elin Rombo har tidigare gästat Opéra National de Paris rollen som Anicia Eritea i Cavallis Eliogabalo och på Staatsoper Berlin har hon framträtt som Nattens Drottning i Trollflöjten, Cunegonde i Candide och medverkat i produktionen Aschemond oder The Fairy Queen. Elin Rombo har gjort rollen som Agnès i Written on Skin, på både Kungliga Operan och på Nederlandse Opera i Amsterdam. På GöteborgsOperan har Elin sjungit Adina i Kärleksdrycken och på Kungliga Operan har man kunnat se henne i roller som Sophie i Rosenkavaljeren, Blanche i Karmelitsystrarna, Donna Elvira i Don Giovanni, Fiordiligi i Così fan tutte, Mimì och Musetta i La Bohème, Susanna i Figaros Bröllop och den unga Batseba vid uruppförandet av Sven-David Sandströms Batsheba.

Elin Rombo sjöng 2009 på Salzburger Festspiele den ledande rollen i Luigi Nonos Al gran sole carico d’amore under ledning av Ingo Metzmacher och återkom i samma uppsättning när den gavs av Staatsoper på Kraftwerk Berlin. Hon har sjungit Leila i Pärlfiskarna på Folkoperan, Timante i Floridante vid Händelfestivalen i Halle, Zerlina i Don Giovanni vid Matteifestivalen i Luleå med Mahler Chamber Orchestra och Daniel Harding och medverkat i uruppförandet av Wolfgang Rihms Dionysus i Salzburg med nypremiär i Berlin. Bland hennes roller på operan i Frankfurt kan nämnas Servilia i Titus mildhet, Clorinda i Askungen, Pamina i Trollflöjten och Corinna i Resan till Reims.

På konsertscenen har Elin Rombo framträtt under ledning av Riccardo Muti i såväl Brahms Ein deutsches Requiem (Chicago Symphony Orchestra) som i Schuberts Mässa i G-dur (Orchestre de Paris). Under våren 2012 framträdde hon åter med Orchestre de Paris; denna gång i Mozarts Requiem under ledning av Sir Colin Davis. Hon har sjungit Honeggers Jeanne d’Arc au Bûcher i Salzburg, Mahlers Des Knaben Wunderhorn och Faurés Requiem med Malmö Symfoniorkester, turnerat med Orphei Drängar i Kina, Japan och Singapore samt sjungit Mozarts C-mollmässa med såväl Sveriges Radios Symfoniorkester som med Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

Elin Rombo är utbildad vid Brandon University Queen Elisabeth II i Canada samt vid Operahögskolan i Stockholm, där hon tog examen 2003. Hon debuterade redan under sin studietid på Kungliga Operan som Christa i Janáceks Fallet Makropoulos. Elin har mottagit en rad stipendier och utmärkelser, bland dem Jenny Lind-stipendiet 1999, Bernadottestipendiet 2003, Kungliga Musikaliska Akademiens Stipendium, samt Birgit Nilsson-stipendiet 2009. 2013 utnämndes Elin Rombo till hovsångerska och 2016 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus av H.M. Konungen.

Karin Dornbusch

Karin Dornbusch

Klarinett

Karin Dornbusch, festivalens konstnärligare ledare är bosatt i Basel i Schweiz, sedan 1995 växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. hon har en starkt band till både Göteborg och Västkusten. Hennes pappa är född och uppvuxen i Göteborg, och efter idogt släktforskande har hon kommit fram till att släkten på farfarsmor sida har levt på öarna Orust och Tjörn sedan flera århundraden. Efter sina studier vid Hochschule der Künste Berlin och Musikakademie der Stadt Basel är hon en internationellt efterfrågad  klarinettsolist och kammarmusiker. År 1996 vann hon det svenska Solistpriset och första pris av Basler Orchester Gesellschaft. 1997 valdes hon ut av konserthusen i Wien, Birmingham, Stockholm och Aten som solist i konsertserien Rising Stars. Hon har uppträtt som solist vid Nobelprisceremonin i Stockholm. Hon har spelat in tre cd-skivor på Caprice Records och en cd genuin classics leipzig. Hennes skiva Nordic Clarinet Concertos nominerades till en svensk Grammis.  Som solist har hon uppträtt med de stora symfoniorkestrarna i Stockholm, Malmö, Gävle, Norrköping, Basel och Zagreb under dirigenter som Armin Jordan, Peter Csaba och Daniel Harding. Hon är en fast medlem i ensemblen camerata variabile basel, Ensemble Fiacorda och hon är soloklarinettist i CMB. Hon har uppträtt med Gringolts Quartet, Vertavo Quartet, Bennewitz Quartet, Zemlinsky Quartet, Trio Con Brio Copenhagen, Dénes Várjon, Benjamin Engeli, Georges Pludelmacher, Alasdair Beatson, Henri Sigfridsson, Hans Pålsson,  David Huang Danny Driver, Charles Owen, Håvard Gimse, Christian Ihle Hadland, Marianna Shirinyan, Bengt Forsberg, Julien Quentin, Jacob Kellerman, Jakob Koranyi, Malin Broman, Simon Crawford-Phillips. Sini Simonen, Chloë Hanslip, David Grimal, Cecilia Zilliacus, Magali Mosnier, Henrik Goldschmidt, Diego Chenna, Szabolcs Zempléni, Martin Owen, Malin Hartelius, Katarina Karnéus m fl .
Hon engagerar sig starkt för nutida musik och har samarbetat med kompositörer som Kaija Saarihao, Dai Fujikura, Lisa Streich, Jennifer Walshe, Helena Winkelman och Maja S.K Ratkje. Den välkända svenske kompositören Benjamin Staern tillägnade henne ”Worried souls” för klarinett & basklarinett och orkester som hon har framfört vid flertalet tillfällen både i Sverige och Tyskland. Senaste gången i april 2022 i ett kritikerrosat framförande i Stockholms konserthus med Gävlesymfoniorkester och dirigenten Emil Eliasson. 2006 – 2017 var hon konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival, där erhöll den första Guldkvasten av KVAST 2009 för hennes tema med 29 kvinnliga tonsättare från då och nu. Sedan 2019 är hon konstnärlig ledare för FRONTSIDE-Göteborg International Chamber Music Festival i Sverige. Hennes konsertprogram är ofta ovanligt sammansatta, med ett eget intresse att blanda välkänt med nytt och okänt . Bredvid den traditionella kammarmusiken öppnar hon gärna dörrarna för andra genrer som folkmusik, improvisation, elektronisk musik, jazz. Kung Carl XVI Gustaf har tilldelat henne medaljen Litteris et Artibus och hon är medlem i Kungliga Musikaliska Akademien.

www.karindornbusch.ch

Palle Dahlstedt

Palle Dahlstedt

Liveelektronik, komposition

Palle Dahlstedt (f. 1971) är docent vid institutionen för data- och informationsteknik, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, samt vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Han är också Obel Professor of Art and Technology vid Aalborgs universitet i Danmark.

Hans forskning är inriktad mot datorstödd kreativitet och handlar dels om att utveckla nya teknologier för musikalisk improvisation och komposition, dels om att förstå de inre mekanismerna hos konstnärliga skapandeprocesser, för att kunna få datorer att bete sig mer kreativt.

Som tonsättare och improvisatör, utbildad vid musikhögskolorna i Malmö och Göteborg, är Palle Dahlstedt fortsatt konstnärligt verksam. Han är också lärare i komposition av elektronisk musik och elektronisk komposition av musik vid Högskolan för scen och musik, samt konstnärlig ledare för Lindbladstudion.

Paula af Malmborg Ward

Paula af Malmborg Ward

Tonsättare och musiker med förkärlek för musikdramatik. Uppväxt i Stockholm, bor i Göteborg sedan 1992. Komponerar musik i ett f.d. kokstorn vid Nya Varvet. Tajming och text är två ledord i operaskapandet som samsas med verk för orkester och kör, solo och ensemble samt musik för TV och radio. Under 2022 gav Paula ut två dubbel-CD på Imogena Records, med låtar skapade under åren före tonsättarkarriären: Pållans  låtar – till slut, från början (release mars)
MERA Pållans låtar (release december)

Viktiga verk (urval)
Göteborgsoperans beställningsverk Mytomania, urpremiär oktober 2023
Vokalsymfonin Spår vägar, urpremiär Göteborgs symfoniker december 2023
Körverken Äggen är slut och Hjässan är kal 2017 – 2019
Criança, körverk beställt av Kungliga Musikaliska Akademien till H.M. Drottning Silvias 70-årsdag 2013
Radiooperan Hittekvinnan 2005
Musiken till SVTs julkalender En decemberdröm 2005
Debutoperan Bombpartyt, Göteborgsoperan 1998

Paula är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och medlem i FST och SKAP.
Är en av initiativtagarna till Kalvfestivalen och Frontside Gothenburg International Chamber Music Festival.

Priser (urval)
FST´s tonsättarpris Rosenbergpriset
Göteborgs Stads förtjänsttecken
1:a pris Prix Italia för radiooperan Hittekvinnan

http://upward.se

The Gothenburg Combo

The Gothenburg Combo

Thomas Hansy, gitarr
David Hansson, gitarr

The Gothenburg Combo är David Hansson och Thomas Hansy och har med sitt enastående musikaliska samspel, sitt rasande skickliga och briljanta gitarrspel, sina omväxlande och omtumlande konserter och sin ovanligt starka scennärvaro, rönt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Med flertalet turnéer i Sydamerika, Nordamerika, Asien och Europa bakom sig är The Gothenburg Combo idag en av Sveriges mest aktiva ensembler internationellt och nationellt.

http://www.gbgcombo.com

Trio Poseidon

Trio Poseidon

Sara Trobäck, violin
Claes Gunnarsson, cello
Per Lundberg, piano

”Sällan visar sig en ny inspelning vara så bra att den förtjänar en omedelbar invigning till Klassikernas Hall of Fame. Men denna CD är en sådan! Det är verkligen en ”femstjärnig” prestation, och en inspelning jag inte förväntar mig kommer överträffas inom en snar framtid. Detta är en alla-måste-ha rekommendation.”
Jerry Dubins, Fanfare 2010
(Chandos10564 Beethoven Trippelkonsert Göteborgs Symfoniker/Järvi)

Trio Poseidon är en av landets mest eftertraktade kammarmusikensembler och har sedan den grundades 2002 gästat svenska musikfestivaler, kammarmusikserier och konserthus. Trion har bl.a. varit ”ensemble in residence” under ett antal år i Stenungsunds Kammarmusikfestival och även konserterat utomlands med London debut i Wigmore Hall 2004.

Trio Poseidon finns representerad på skivbolagen Daphne och Chandos med bl.a. inspelning av Beethovens Trippelkonsert tillsammans med Göteborgs symfoniker under ledning av Neeme Järvi. Deras inspelningar har blivit rosade i såväl svensk som internationell press, bl a i Gramophone och Fanfare.

http://www.trioposeidon.com

Zemlinsky Quartet

Zemlinsky Quartet

Stråkkvartett

František Souček, Petr Střížek – violin
Petr Holman – viola
Vladimír Fortin – cello

Sedan dess början 1994 har Zemlinsky-kvartetten blivit ett ofta prisat exempel på den tjeckiska stråkkvartett-traditionen.

Hittills har Zemlinsky-kvartetten turnerat på fyra kontinenter. Deras repertoar är bred, med mer än 200 verk av framstående tonsättare, inklusive nutida musik.

År 2014 blev kvartetten den fjärde i historien att spela in Antonín Dvořáks samtliga stråkkvartetter.

Nyligen har F. Souček och P. Holman utnämnts till professorer vid konservatoriet i Prag.

www.zemlinskyquartet.cz

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.   Lär dig mer