2019 m/s transatlantic

“Succé för nya festivalen vid Röda Sten”

Magnus Haglund, GP 23 januari 2019

“Med Frontside har kammarmusiken fått en ny, vintrig och vacker samlingspunkt”

Martin Nyström 23 januari 2019

Vid festivalens premiär riktade vi oss västerut mot USA med temat m/s Transatlantic, då amerikansk och amerikanskt influerad musik präglade festivalen. Göteborgs stora amerikabåtar med emigrerande svenskar satte fantasin i rörelse.

Temat kopplade även till dagens situation, där människor tvingas leva i flykt och skapa ett nytt liv i ett nytt land. Det associerade starkt till kompositörer som emigrerade mer eller mindre frivilligt från Europa till Amerika under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. En av höjdpunkterna var Charlie Chaplins stumfilm The Immigrant, där nyskriven musik av trombonisten Uwe Dierksen från Ensemble Modern. Norska tonsättaren Maja S.K Ratjkes musik, ofta med samhällskritisk underton fick en betydande plats under festivalen.

Festivalen avslutades med amerikanske tonsättaren Terry Rileys In C med festivalartister sam Ron Davis Alvarez med sin Dream Orchestra bestående av ensamkommande ungdomar från bland annat Syrien och Afghanistan.

Artister 2019

Asasello-kvartetten

Asasello-kvartetten är en europeisk ensemble grundad år 2000 av studenter i Walter Levins kammarmusikklass vid Baselkonservatoriet. Musikerna har sedan dess var för sig gjort sig kända som framstående uttolkare av den klassiska och romantiska repertoaren, modern konstmusik och mer därtill. De fyra grundarna avslutade sin formella utbildning hos Alban Berg-kvartetten och David Smeyers vid Kölns Hochschule für Musik und Tanz. Tack vare ett flertal utmärkelser och belöningar samt projektbidrag har gruppen kunnat formulera egna koncept och förverkliga nya idéer, inspelningstekniker och konsertformer. Asasellos program är smarta och sofistikerade, aldrig mainstream. Om så behövs hoppar “asasellerna” gärna upp från sina stolar eller ur sina aftonkläder.

www.asasello-quartett.eu

Bengt Forsberg

Bengt Forsberg är son till kyrkoherde Sven Forsberg och Ingrid, född Bexell. Han är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, där han tog organistexamen 1975 och solistdiplom i piano 1978. Han är känd bland annat för sitt samarbete med Anne Sofie von Otter, som han ackompanjerat i ett stort antal konserter och inspelningar.

Han har också gjort många konserter och CD-inspelningar med cellisten Mats Lidström och violinisten Nils-Erik Sparf. Bengt Forsberg invaldes 1997 som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bengt_Forsberg_(pianist)

Chloë Hanslip

“Hanslips poetiska beröring höll varje ton hon spelade levande och frisk”
(The Times, 29 juli 2016)

Chloë Hanslip har redan utmärkt sig som artist på den internationella scenen. Hennes översvallande begåvning blev uppenbar vid debuten på BBC Proms 2002 och konsertdebuten i USA året därpå. Hon har framträtt på de stora scenerna i England (Royal Festival Hall och Wigmore Hall), på kontinenten (Musikverein i Wien, Laeiszhalle i Hamburg, Louvren och Salle Gaveau i Paris, Eremitaget i St Petersburg) samt i Carnegie Hall på Manhattan, Metropolitan Arts Space i Tokyo och Seoul Arts Centre.

www.chloehanslip.com/bio

Daniel Berg

Daniel Berg

Marimba, presentation

Daniel Berg är professor i musikalisk gestaltning vid Göteborgs Universitet och undervisar i slagverk, nutida musik och kammarmusik vid musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Örebro.

Daniel studerade själv vid Musikhögskolan i Göteborg (nuvarande HSM) samt vid Rotterdams musikkonservatorium i Holland.

Solodebuten ägde rum i Göteborgs konserthus där han tillsammans med Göteborgs Symfoniker uruppförde Anders Nilssons marimbakonsert.

I samarbete med svenska tonsättare vill Daniel utveckla kammarmusik med slagverk i centrum. Det har resulterat i över 200 uruppföranden och flera spännande projekt – bland annat föreställningen ”Ekelöf spelade inte marimba” tillsammans med skådespelaren Henric Holmberg.

Som solist har Daniel Berg medverkat vid internationella festivaler för slagverk. Han har gjort flera inspelningar för radio och tv och spelat in skivor med marimba.

marimbaart.com

Danny Driver

Publikens och kritikernas entusiasm och uppskattning har befäst Danny Drivers internationella ryktbarhet som en mångsidig och kreativ pianist vars sofistikerade tolkningar kännetecknas av insikt och musikaliskt djup. Hans inspelningar har nominerats tre gånger till Gramophone Award, vunnit Limelight Magazines ”Instrumental Recording of the Year” 2014 och kommit in på New York Times lista ”25 Best Classical Records” 2017.

Driver inbjuds att spela i konsertsalar runtom i Europa, Asien och Nordamerika. Han har spelat tillsammans med Orchestra of the Age of Enlightenment, Minnesota Orchestra, American Symphony Orchestra och Uppsala Kammarorkester. I England har han flera gånger framträtt med Royal Philharmonic Orchestra i Cadogan Hall i London och vid BBC Proms. Driver sätter stort värde på ensemblespel och har deltagit i festivaler som O/Modernt, Bard Music Festival, Lammermuir, Australian Chamber Music Festival och London Piano Festival. Han har en långsiktig samverkan med violinisten Chloë Hanslip, cellisten Oliver Coates och sångaren Christian Immler. Bland nyligen avslutade projekt kan nämnas en komplett cykel av Beethovens violinsonater och framföranden av verk för cello och piano av Adès och Feldman.

www.dannydriver.com

Frode Haltli

Frode Haitli började spela dragspel som 7-åring. De följande åren vann han en rad nationella tävlingar. Han studerade vid Norges musikhögskola samt vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, där han blev utexaminerad i solistklassen år 2000. Redan 1999 mottog han andra pris i International Gaudeamus Interpreters Competetion i Nederländerna och 2001 blev han korad till Rikskonserters ”Årets unga solist”. De följande åren etablerade han sig som internationell solist och kammarmusiker. Han har varit solist med orkestrar över hela världen och uppträtt med samma självklarhet på festivaler för nutida musik i Warszawa, Witten och Huddersfield som på internationella kammarmjusik-, jazz- och folkmusikfestivaler.

Haitli har gett ut en rad skivor på det välrenommerade tyska skivbolaget ECM. Debutalbumet ”Looking on Darkness” (ECM 2002) mottog Spelmanspriset i kategorin samtidsmusik. På ”Passing Images” (ECM 2007) medverkar även trumpetaren Arve Henriksen, violasten Garth Knox och sångerskan Maja Solveig Kjelstrup Ratkje i en lyrisk utforskning av folkmusik i riktning mot samtidsmusik och fri improvisation. Albumen ”Arne Nordheim Complete Accordion Works” (Simax 2012) och ”Vagabonde Blu” (Hubro 2014) fick fina recensioner. Med god hjälp av Arditti-kvartetten och TrondheimSolistene gav Haitli ut ”Air” (ECM 2016) med musik för accordeon och stråkar av Hans Abrahamsen och Bent Sørensen, två komponister som han har samarbetat med under flera år. Tonsättare som Maja S. K. Ratkje, Rolf Wallin, Atli Ingólfsson, Jo Kondo och Sam Hayden har också skrivit verk särskilt för Haitli. Därutöver har Frode Haitli varit med i en rad transkulturella projekt och samarbetat med norska folkmusiker som Gjermund Larsen, Unni Løvlid, Vegar Vårdal och Ragnhild Furebotten. Han spelar regelbundet tillsammans med saxofonisten Rolf-Erik Nystrøm och kontrabasisten Håkon Thelin i trion POING, som har uruppfört mer än 60 verk av komponister från hela världen och gett ut flera skivalbum. Han har också haft ett långvarigt samarbete med saxofonisten Trygve Seim, som bl.a. har resulterat i duoalbumen ”Yeraz” (ECM 2008) och ”Rumi Songs” (ECM 2016). Frode Haitli undervisar i accordeon vid Norges musikhögskola.

www.frodehaltli.com

Gusten Aldenklint

Gusten Aldenklint studerar Ljud och Musik-produktion på högskolan för scen och musik i Göteborg och har en bakgrund inom experimentell elektronisk musik, ljudartist och kompositör till teaterföreställningar och installationer.

I sin konst utgår Gusten från att ljud är rörelse och där musik, brus och egendesignade ljud skapar en situation. Fascinationen för loopar ledde in i att skapa elektroniskt och viljan att göra dom levande och berättande har gjort att komposition och ljuddesign blivit viktiga element i praktiken. Tekniker som utforskas varierar mellan alla möjliga former av syntes, no input mixer, feedbackloopar och resampling av egna och andras verk som av nån anledning passerat studion.

www.vimeo.com/157850949

Karin Dornbusch

Karin Dornbusch

Klarinett

Karin Dornbusch, festivalens konstnärligare ledare är bosatt i Basel i Schweiz, sedan 1995 växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. hon har en starkt band till både Göteborg och Västkusten. Hennes pappa är född och uppvuxen i Göteborg, och efter idogt släktforskande har hon kommit fram till att släkten på farfarsmor sida har levt på öarna Orust och Tjörn sedan flera århundraden. Efter sina studier vid Hochschule der Künste Berlin och Musikakademie der Stadt Basel är hon en internationellt efterfrågad  klarinettsolist och kammarmusiker. År 1996 vann hon det svenska Solistpriset och första pris av Basler Orchester Gesellschaft. 1997 valdes hon ut av konserthusen i Wien, Birmingham, Stockholm och Aten som solist i konsertserien Rising Stars. Hon har uppträtt som solist vid Nobelprisceremonin i Stockholm. Hon har spelat in tre cd-skivor på Caprice Records och en cd genuin classics leipzig. Hennes skiva Nordic Clarinet Concertos nominerades till en svensk Grammis.  Som solist har hon uppträtt med de stora symfoniorkestrarna i Stockholm, Malmö, Gävle, Norrköping, Basel och Zagreb under dirigenter som Armin Jordan, Peter Csaba och Daniel Harding. Hon är en fast medlem i ensemblen camerata variabile basel, Ensemble Fiacorda och hon är soloklarinettist i CMB. Hon har uppträtt med Gringolts Quartet, Vertavo Quartet, Bennewitz Quartet, Zemlinsky Quartet, Trio Con Brio Copenhagen, Dénes Várjon, Benjamin Engeli, Georges Pludelmacher, Alasdair Beatson, Henri Sigfridsson, Hans Pålsson,  David Huang Danny Driver, Charles Owen, Håvard Gimse, Christian Ihle Hadland, Marianna Shirinyan, Bengt Forsberg, Julien Quentin, Jacob Kellerman, Jakob Koranyi, Malin Broman, Simon Crawford-Phillips. Sini Simonen, Chloë Hanslip, David Grimal, Cecilia Zilliacus, Magali Mosnier, Henrik Goldschmidt, Diego Chenna, Szabolcs Zempléni, Martin Owen, Malin Hartelius, Katarina Karnéus m fl .
Hon engagerar sig starkt för nutida musik och har samarbetat med kompositörer som Kaija Saarihao, Dai Fujikura, Lisa Streich, Jennifer Walshe, Helena Winkelman och Maja S.K Ratkje. Den välkända svenske kompositören Benjamin Staern tillägnade henne “Worried souls” för klarinett & basklarinett och orkester som hon har framfört vid flertalet tillfällen både i Sverige och Tyskland. Senaste gången i april 2022 i ett kritikerrosat framförande i Stockholms konserthus med Gävlesymfoniorkester och dirigenten Emil Eliasson. 2006 – 2017 var hon konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival, där erhöll den första Guldkvasten av KVAST 2009 för hennes tema med 29 kvinnliga tonsättare från då och nu. Sedan 2019 är hon konstnärlig ledare för FRONTSIDE-Göteborg International Chamber Music Festival i Sverige. Hennes konsertprogram är ofta ovanligt sammansatta, med ett eget intresse att blanda välkänt med nytt och okänt . Bredvid den traditionella kammarmusiken öppnar hon gärna dörrarna för andra genrer som folkmusik, improvisation, elektronisk musik, jazz. Kung Carl XVI Gustaf har tilldelat henne medaljen Litteris et Artibus och hon är medlem i Kungliga Musikaliska Akademien.

www.karindornbusch.ch

Maja S. K. Ratkje

Kompositören och performance-artisten Maja S. K. Ratkje står i frontlinjen av musikens avant-garde. Hennes musik, fastän djärv och originell, är avsedd för delande. Dess hjärta är Ratkjes egen röst, en öppen dörr till hennes personliga musikantskap och ett ständigt verktyg för att bringa hennes kompositioner i fas med naturliga uttryck och mänskliga sanningar.

Som student fascinerades Ratkje av Karlheinz Stockhausen, Olivier Messiaen och Arne Nordheim. Hon spelade i en gamelan-ensemble, arbetade med den experimentella slagverkaren Paal Nilssen-Love och gick med i ensemblen SPUNK som vokalartist, ett steg som kom att göra ett förblivande avtryck på hennes dagliga skapande. Ratkjes utforskande av den egna röstens klangmöjligheter ledde till att den drogs in i kompositionsprocessen. År 2002 släppte hon albumet Voice, en katalog över tidigare outforskade vokala tekniker sammanflätade med elektronik, som belönades med Prix Ars Electronica. Ratkjes utforskande av rösten som ett instrument fick ett moget uttryck i Concerto for Voice, beställd av Radio France.

Hennes musik har kopplingar till norsk identitet och politik (Ro Uro, 2014), till hennes älskade japanska kultur (gagaku variations, 2002), till barn yngre än tre år (Højt oppe i fjellet, 2011) och till så skilda slags instrument som viola da gamba (River Mouth Echoes, 2008) och världens största mobila hornhögtalarsystem (Desibel, 2009). Kompositionen Waves IIb vann Norges eftertraktade utmärkelse Edvard-prisen och hedrades även av UNESCO och International Rostrum of Composers i Paris. Ratkje var den första vinnaren av Arne Nordheim komponistpris och nominerades till Nordiska Rådets musikpris 2013. Hon har varit hustonsättare vid flera institutioner och festivaler, har bidragit till mer än 100 skivalbum och har skrivit musik för dans, radiopjäser och konstinstallationer. Hon är medlem av Akademie der Künste i Berlin.

www.ratkje.no

Mike Svoboda

Mike Svoboda växte upp i Chicago och kom till Tyskland med hjälp av BMI Award to Young Composers 1982. Hans elva år som trombonist med Karlheinz Stockhausen under 80- och 90-talen fick en eminent betydelse för Svobodas musikaliska utveckling. Tack vare sina samarbeten med Stockhausen och andra tonsättare som Peter Eötvös, Helmut Lachenmann, Wolfgang Rihm, Martin Smolka, David Lang och Frank Zappa har Svoboda uruppfört över 400 verk för trombon på festivaler runtom i världen. Framstående festivaler har inbjudit honom som artist eller hustonsättare. Han framträder ofta som solist eller tillsammans med Mike Svoboda Ensemble i egna tonsättningar, som med sitt bruk av text och skilda musikstilar spänner över gränserna mellan populär och klassisk musik, högkultur och underhållning, tradition och avant-garde.

Ett stort antal CD-skivor, huvudsakligen på märket WERGO, dokumenterar Svobodas konst både som uttolkare och kompositör. År 2008 erhöll han Praetorius-priset för musikalisk innovation av den tyska regeringen, enligt juryns utlåtande på grund av ”det inflytande och det mottagande hans koncept och idéer har fått i utvecklingen av musik och musikaliskt framförande”.

www.mikesvoboda.net

Per Ivarsson

Per Ivarsson är född i Malmö och började spela trumpet vid 6 års ålder. Han studerade privat hos dåvarande solotrumpetaren i Malmö symfoniorkester Björn Lovén och studerade vidare för Reinhold Friedrich, Laura Vukobratovic och Edward H. Tarr i Karlsruhe, Tyskland.

Vid 22 års ålder fick han tjänsten som alternerande solotrumpetare i Malmö symfoniorkester, en plats han höll till 2011, då han vann provspelningen till platsen som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker.

Säsongen 2015-2016 erbjöds han plats i Oslo Filharmonien som solotrumpetare. Samtidigt studerade Per för Håkan Hardenberger som enda student i hans solistklass. Studierna avslutades med en solokonsert med Malmö symfoniorkester.

www.gso.se/program/podiet/solotrumpet-per-ivarsson

Ron Davis Alvarez & The Dream Orchestra

Ron Davis Alvarez & The Dream Orchestra

Hösten 2015 kom violinisten och orkesterledaren Ron Davis Alvarez från Caracas, Venezuela till Sverige som utbytesstudent. Ron anlände till Stockholms central samtidigt som en stor grupp ensamkommande flyktingungdomar.

En chockartad syn för Ron, själv uppvuxen under fattiga omständigheter och med en annan bild av Sverige än den som mötte honom.

Efter att ha fått svar på sina frågor om dessa ensamkommandes situation tog han där och då ett beslut om att hjälpa dessa ungdomar, om han själv skulle få möjlighet att stanna och verka i Sverige. Så blev det. Ron, en musikalisk begåvning fostrad i den venezuelanska El Sistema-rörelsen, anställdes inom kort som konstnärlig ledare för El Sistema i Sverige och blev därmed kvar.

I april 2016 infriade han sitt löfte till sig själv och startade Dream Orchestra. En orkester för alla, men i synnerhet för dem som behövde den mest: de ensamkommande. I en flyktingförläggning i Frillesås söder om Göteborg hittade han sina första elever och på den vägen är det.

Nyheten om orkestern som ville satsa på dessa unga människor har gått som en löpeld.

I dag har Dream Orchestra 159 medlemmar, 10 lärare och anställd administrativ personal. Verksamheten organiseras som en förening med ett bolag och drivs i nära samarbete med civila samhället, Betlehemskyrkan, Stiftelsen El Sistema, Göteborgs Symfoniker och Högskolan för scen och musik.

Rostislav Kozhevnikov

Rostislav Kozhevnikov föddes i Omsk, Ryssland. Han studerade i Nowosibirsk för Marina Kuzina, i Basel för Adelina Oprean och i Berlin för Ulf Wallin. Sedan 2000 är han försteviolinist i Asasello-kvartetten. Rostislav Kozhevnikov tog examen från Hochschule für Musik Köln med magisterexamen i kammarmusik (Alban Berg Quartett) och New Music (David Smeyers).

www.mouvoir.de/en/company/rostislav-kozhevnikov

Sascha Armbruster

Sascha Armbruster föddes i Lahr/Schwarzwald (Tyskland). Först studerade han i Basel med Iran Roth och Marcus Weiss. Efter att ha studerat vid konservatoriet i Paris under Claude Delangle och erhållit Premier prix à l’Unanimité specialiserade han sig på nutida musik och närliggande genrer.

Under turnerande som solist och i kammarensembler har han framträtt på välkända festivaler i Japan, USA och runtom i Europa. Han har spelat med ledande ensembler för nutida musik såsom Ensemble Modern, Ensemble Recherche och Klangforum Wien. Som grundare och medlem av ARTE Quartett (Basel) har han samarbetat med musiker som Tim Berne, Marc Ducret, Pierre Favre, Fred Firth, Urs Leimgruber och Terry Riley. Sedan vintern 2001 är han verksam som lärare vid konservatoriet i Luzern.

www.saschaarmbruster.com

Sissel M. Bergh

Sissel M. Bergh är en konstnär som arbetar i olika tekniker och material och i samarbeten som involverar olika slags kunskap. Som utforskande verktyg använder hon film, föremål, målning och teckning: Hur relatera till och förstå världen, nytolka land, minne, makt, magi, relationer och konst? Det sydsamiska språket är ett hotat språk som få kan tala och förstå. Kan ett språk innehålla dold historia och kan det uppenbara landskapet inom landskapet? #Tjaetsie (vatten), det första verket i serien ”knowhowknow” är en undersökning av relationerna till vatten/ocean – med människoinfluerad tid som bakgrund.

Senaste utställning: ”Okside rïhpesieh” (Dörrar som öppnar sig) vid Sámi Dáiddáguovdas 2018 och ”Något rör sig sakta i en annan riktning” på Kunsthall Trondheim 2017. Bergh är utbildad vid konsthögskolan i Oslo och Durban University of Technology, Sydafrika. Hon verkade i Lusaka, Zambia under flera år innan hon kom till Tråante/Trondheim.

www.sisselmbergh.net

Teemu Myöhänen

Teemu Myöhänen föddes i Kuopio och studerade i Helsingfors för Arto Noras och Martti Rousi och i Köln för professor Maria Kliegel. Han tog examen från Hochschule für Musik Köln med en magisterexamen i kammarmusik (Alban Berg Quartett). Sedan 2014 är Teemu Myöhänen cellist i Asasello-kvartetten.

www.mouvoir.de/en/company/teemu-myhnen

Tobias Granmo

Tobias Granmo

Violin

Tobias kärlek till violin har format hans liv och redan som ung har musiken varit en naturlig del av hans liv. Violinstudier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för scen och musik i Göteborg samt vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien för erkända violinprofessorer som Milan Vitek, Dora Schwarzberg, Günter Pichler och Ernst Kovacic har inspirerat honom.

Att föra musikens kraft vidare till nästa generation är för Tobias en viktig drivkraft. Han har även ett stort intresse av nyskriven musik. Marimbasolisten Daniel Berg och han bildar tillsammans Duo Granmo/Berg, som regelbundet turnerar i Europa. Två cd-skivor finns inspelade med duon och en tredje är på väg.

Tobias är lektor i violin samt kammarmusikansvarig vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Mellan 2011 och 2017 var han även studierektor där för de klassiska utbildningarna.

Tobias är regelbunden gästlärare vid musikakademierna i Vilnius, Riga, Ljubljana, Rom, Neapel, San Sebastian, Birmingham och Cork och sedan 2018 ”Sponsored Artist” hos strängtillverkaren Thomastik-Infeld, Wien.

www.gu.se

Program 2019 m/s transatlantic

Torsdag 17 januari 2019

1. Amuse Bouche – klanger med smak

Torsdag 17 januari 2019, kl 19.15–23.00
Sjömagasinet

Hur klingar Riesling?
Hur doftar Vivaldi?

Under denna helafton får publiken njuta av en trerätters meny efter säsongen tillsammans med levande musik. Vad har smaken för betydelse för musiken och vilken betydelse har musiken för smaken? En garanterat njutningsfull och underhållande kväll för olika smak- och hörlökar som en exklusiv aptitretare inför
det som komma skall!

Tobias Granmo, violin
Daniel Berg, marimba
Ulf Wagner, kock/krögare

Fredag 18 januari 2019

2. Invigning

Fredag 18 januari 2019, kl 19.00–21.00
Röda Sten Konsthall

Paula af Malmborg Ward (f. 1962) Festivalfanfar ”Frontside open up!”
Paula af Malmborg Ward, röst
Tobias Granmo, violin
Karin Dornbusch, klarinett
Sascha Armbruster, barytonsaxofon
Daniel Berg, slagverk

Amy Beach (1867–1944) Ballad för piano (1894)
Bengt Forsberg, piano

Mike Svoboda (f. 1960) Concert Etude No. III Tube & Wawa för trombon (2008)
Mike Svoboda, trombon

Steve Reich (f. 1936) New York Counterpoint för 11 klarinetter (1985)
– Fast
– Slow
– Fast
Karin Dornbusch, klarinett

(Paus)

Antonín Dvořák (1841–1904) Stråkkvartett F-Dur, op. 96
”Den amerikanska” (1893)
Allegro ma non troppo
– Lento
– Molto vivace
– Finale: vivace ma non troppo
Asasello Quartett

Fredag 18 januari 2019

3. Udda nattsudd

Fredag 18 januari 2019, kl 22.00–22.45
Baren, Röda Sten Konsthall

En udda kväll med musik som rör sig mellan folkmusik, kompositioner och
improvisation. Bland annat får vi höra musik från Frode Haltlis CD-album
Images (ECM) och Avant Folk (Hubro).

Maja S. K. Ratkje, tonsättare och röstperfomer
Frode Haltli, ackordeon
Mike Svoboda, trombon

Lördag 19 januari 2019

4. Familjekonsert
Klingande luft & vatten, folkmusik och Wolfgang Amadeus Mozart

Lördag 19 januari 2019, kl 11.00–12.00
Röda Sten Konsthall

Folkmusik från Akershus i Norge och några svenska låtar.
Publiken får också vara med och musicera med vatten- och luftljud!
Marte Ingeborg Haltli (9 år), violin
Frida Helene Haltli (11 år), violin
Maja S. K. Ratkje, violin och röst
Frode Haltli, ackordeon

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) Pianokvartett nr 1, KV 478 (1785)
– Allegro
– Andante
– Rondo (Allegro)
Bengt Forsberg, piano
Rostislav Kozhevnikov, violin
Justyna Sliwa, viola
Teemu Myöhänen, cello

Lördag 19 januari 2019

5. Vandringskonserter

Lördag 19 januari 2019, kl 13.00–14.00
Röda Sten Konsthall

Publiken delas upp i små vandringsgrupper och upplever musik i hela fascinerande Röda Sten Konsthall!

LJUDINSTALLATIONER
Tjaetsie/Water av Sissel M. Bergh, film/Maja S. K. Ratkje (f. 1973), musik
samt en ny ljudinstallation av Gusten Aldenklint (1988), student vid
Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

DRA ETT KORT
I några rum står en eller två musiker och väntar på sin publik.
Nu börjar spelet: dra ett kort!

Maja S. K. Ratkje, röst
Frode Haltli, ackordeon
Mike Svoboda, trombon
Tobias Granmo, violin
Daniel Berg, marimba

Lördag 19 januari 2019

6. A Quarter Million Miles From The Moon

Lördag 19 januari 2019, kl 15.00–17.00
Röda Sten Konsthall

Elfrida Andrée (1841–1929) Två romanser för violin och piano (1884)
– Larghetto
– Allegro giocoso
Rostislav Kozhevnikov, violin
Bengt Forsberg, piano

Maja S. K. Ratkje (f. 1973) Tale of Lead and Light för stråkkvartett (2011)
Asasello Quartett

Ludwig van Beethoven (1770–1827) Sonat a-moll, nr 4 op. 23 för violin och piano
(1801)
– Presto
– Andante scherzoso, più allegretto
– Allegro molto
Chloë Hanslip, violin
Danny Driver, piano

(Paus)

Deirdre McKay (f. 1972) A quarter million miles from the moon för violin och piano (2016)
Chloë Hanslip, violin
Danny Driver, piano

Erich Wolfgang Korngold (1897–1957) Sonat C-Dur, nr 3 op. 25 för piano (1931)
Allegro molto e deciso
– Andante religioso
– Tempo di Menuetto molto comodo
– Trio. Fliessender
– Rondo. Allegro giocoso
Bengt Forsberg, piano

Lördag 19 januari 2019

7. Utvandrad – Invandrad

Lördag 19 januari 2019, kl 18.00–20.45 (två pauser)
Röda Sten Konsthall

Ernest Bloch (1880–1959) Paysages (Landskap) för stråkkvartett (1923/1925)
– North (Moderato molto)
– Alpestre (Allegretto)
– Tongataboo (Allegro)
Asasello Quartett

Frederick Delius (1862–1934) Sonat i B-dur op. posth. för violin och piano (1892)
– Allegro con brio
– Andante molto tranquillo
– Allegro con moto
Chloë Hanslip, violin
Danny Driver, piano

(Paus)

Maja S. K. Ratkje (f.1973) Passing images för ackordeon (2003)
Frode Haltli, ackordeon

George Antheil (1900–1959) Sonat 3: Death of Machines (1923)
Henry Cowell (1897–1965) Aeolian harp (1923)
Leo Ornstein (1895–2002) Suicide in an airplane för piano (1913)
Bengt Forsberg, piano

Leonard Bernstein (1918–90) Sonat för klarinett och piano (1941/1942)
– Grazioso
– Vivace e leggiero
Karin Dornbusch, klarinett
Bengt Forsberg, piano

(Paus)

György Ligeti (1923–2006) ur Etyder för piano, bok 1 (1985)
– Fanfares
– Touches Bloquées
– Autumn in Warsaw
– Galamb Borong
Danny Driver, piano

Béla Bartók (1881–1945) Contrasts för violin, klarinett och piano (1938)
– Verbunkos (Recruiting Dance)
– Pihenő (Relaxation
– Sebes (Fast Dance)
Chloë Hanslip, violin
Karin Dornbusch, klarinett
Danny Driver, piano

Lördag 19 januari 2019

8. Charlie Chaplin And His Friends

Lördag 19 januari 2019, kl 22.00–22.45
Röda Sten Konsthall

Luciano Berio (1925–2003) Sequenza V för trombon
”En hyllning till clownen Grock” (1966)
Mike Svoboda, trombon

Kazimierz Serocki (1922–81)
Swinging music för klarinett, trombon, cello och piano (1970)
Karin Dornbusch, klarinett
Mike Svoboda, trombon
Teemu Myöhänen, cello
Bengt Forsberg, piano

Charlie Chaplin (1889–1977) Stumfilm ”The Immigrant” (1917)
Uwe Dierksen (f. 1959) Musik (2017)
Tobias Granmo, violin
Karin Dornbusch, klarinett
Teemu Myöhänen, cello
Per Ivarsson, trumpet
Sascha Armbruster, saxofon
Mike Svoboda, trombon
Daniel Berg, slagverk
Bengt Forsberg, piano
Frode Haltli, ackordeon

Söndag 20 januari 2019

9. Opus 59:1

Söndag 20 januari 2019, kl 11.00–12.00
3:e våningen, Sockerbruket

Ludwig van Beethoven Stråkkvartett nr 7 F-dur, op. 59:1
– Allegro
– Allegretto vivace e sempre scherzando
– Adagio molto e mesto – attacca
– Thème Russe: Allegro
Asasello Quartett

Söndag 20 januari 2019

10. Avslutningskonsert

Söndag 20 januari 2019, kl 14.00–16.30 (två pauser)
Röda Sten Konsthall

Traditionella amerikanska folkvisor för röst och ackordeon
Maja S. K. Ratkje, sång
Frode Haltli, ackordeon

John Zorn (f. 1953) Road runner för ackordeon (1986)
Frode Haltli, ackordeon

Mike Svoboda (f. 1960) V as in Cool för avloppsrör och publik
Mike Svoboda

Lou Harrison (1917–2003) Varied Trio för violin, piano och slagverk (1987)
– Gending
– Bowl Bells
– Elegy
– Rondeau in Honor of Fragonard
– Dance
Chloë Hanslip, violin
Danny Driver, piano
Daniel Berg, slagverk

(Kort paus)

George Gershwin (1898–1937) / Jascha Heifetz (1901–87) ur Porgy and Bess Suite för violin och piano
– Summertime
-A Woman is a Sometime Thing
-It Ain’t Necessarily So
Chloë Hanslip, violin
Danny Driver, piano

Aaron Copland (1900–90) Sextett för klarinett, piano och stråkkvartett (1937)
– Allegro vivace
– Lento
– Finale. Precise and rhythmic
Karin Dornbusch, klarinett
Bengt Forsberg, piano
Asasello Quartett

(Paus)

Terry Riley (f. 1935) In C
Alla festivalartister samt Ron Davis Alvarez med Dream Orchestra
Asasello Quartett (DE)
– Rostislav Kozhevnikov, violin
– Barbara Streil, violin
– Justyna Sliwa, viola
– Teemu Myöhänen, cello

Medverkande Artister 2019
Bengt Forsberg, piano (SE)
Chloë Hanslip, violin (UK)
Daniel Berg, slagverk (SE)
Danny Driver, piano (UK)
Frida Helene Haltli, violin (N)
Frode Haltli, ackordeon (N)
Karin Dornbusch, klarinett (SE)
Maja S. K. Ratkje, tonsättare, röstperformer (N)
Marte Ingeborg Haltli, violin (N)
Mike Svoboda, trombon, tonsättare (USA/CH)
Per Ivarsson, trumpet (SE)
Ron Davis Alvarez & Dream Orchestra (SE)
Sascha Armbruster, saxofon (DE)
Tobias Granmo, violin (SE)
Paula af Malmborg Ward, röst och dragspel (SE)

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.   Lär dig mer