Festivalens profil och bakgrund

For Open minds!

Why start a music festival?
– ”Because it’s a joy!”

Bob Kelly initiator

Göteborgs första internationella kammarmusikfestival

”Succé för nya festivalen vid Röda Sten”
Magnus Haglund, GP 23 januari 2019

”Med Frontside har kammarmusiken fått en ny, vintrig och vacker samlingspunkt”
Martin Nyström 23 januari 2019

Efter att klarinettisten Karin Dornbusch under tolv år framgångsrikt lett Båstad Kammarmusikfestival, kontaktades hon av entreprenören Bob Kelly som hade en idé om att starta en internationell kammarmusikfestival på Röda Sten Konsthall i Göteborg.

En styrelse bestående av bland andra musikprofilerna Paula af Malmborg Ward, Daniel Berg och Tobias Granmo bildades. Efter intensivt arbete öppnade FRONTSIDE – Gothenburg International Chamber Music Festival i januari 2019 med nyskapande konsertprogram i spännande miljöer. Det spelades konstmusik från olika epoker, välkända och helt nyskrivna verk varvades med inslag av folkmusik och fri improvisation. Unga och gamla blandades både på scen och i publiken. Det lyssnades, tittades, pratades och gjordes upptäckter. Skutan var sjösatt.

Nu fortsätter resan! Utgående från hamnstaden Göteborgs strategiska läge vid havet och en lång tradition av internationella kontakter och utbyten, spejar vi mot vart och ett av de fyra väderstrecken under festivalens fyra första år och bildar därmed en sammanhållande tetralogi.

Tetralogin har flera djupliggande budskap. Det handlar om att värna om och använda sig av musikens unika egenskap att skapa respekt, lärdom, samförstånd och glädje mellan människor från olika länder och kulturer. Det handlar också om att dessa utbyten är en nödvändighet för förnyelse och förändring. Aldrig blir ett stycke exakt likadant. Varje framförande är unik, om det nu så är hemma i vardagsrummet eller på en scen. Musiken berättar, den är i ständig förändring. musiken lever. Och detta beror på människor som förmedlar! Som ordspråket säger: Där orden tar slut, tar musiken över.

Med 2019 års tema, m/s Transatlantic, vände vi blickarna västerut. En röd tråd av amerikansk och amerikanskt inspirerad musik löpte genom festivalen. Inspirationen var de stora amerikabåtarna och utvandringen till USA under 1800- och 1900-talen. Temat kopplade även till dagens situation där människor tvingas leva i flykt och skapa ett nytt liv i ett nytt land.

Under 2020 blev temat Österut. Nu var det Ostindiska Kompaniets resor till Asien på 1700-talet som slog an tonen. Under festivalen framförs både äldre och nutida musik av europeiska och asiatiska tonsättare som på olika sätt har inspirerats av varandras musiktraditioner. Det finns ett övergripande budskap att musiken har en förmåga att bygga broar mellan människor över länder och kontinenter.

Pga Covid-19 pandemin gör vi ett avbrott i tetralogin och arrangerar en special edition 2020:

Frontside light- Let the music sound!

Ett specialanpassat program till pandemins restriktioner. Fokus ligger på musikens kraft att trösta, ge ro, sprida glädje och ge energi.

Ett ljus i mörkret. I samarbete med Musik i Älvsborg, Älvsborgs församling, sänder vi alla konserter per streaming från Älvsborgs kyrka.

2022 bärs FRONTSIDE söderut av en varm bris i temat Sydliga vindar. Här hämtar vi inspiration från Italien, Portugal, Spanien och Sydamerika. Värmande klanger i kalla januari!

När Göteborg firar sitt uppskjutna 400-årsjubileum 2023 vänder FRONTSIDE stäven norrut under temat Direction 57° North. Då presenteras musik av tonsättare från Göteborg, men även musik från de länder som har haft stort inflytande på Göteborgs utseende och grundande som bl a Holland, Tyskland, Skottland och England.

Att visa upp den stora bredd av musik som kammarmusikformen rymmer, är ett av festivalens syften. Den vill både värna om den västerländska musiktraditionen och vara med och skapa nytt. Festivalen vänder sig till nyfikna musiklyssnare i alla åldrar som vill vidga sina vyer. Genom happenings, installationer och konserter på spektakulära platser och avslappnade miljöer, hoppas vi locka publik som hittills inte har lyssnat på kammarmusik. Det allra viktigaste är dock att glädja människor från olika generationer och från olika länder.Vi vill förgylla livet med musik från när och fjärran och med musikens hjälp bidra till att bygga broar mellan människor.

Och som Bob Kelly sa när han fick frågan:

”Varför starta en musikfestival?”

– ”Because it’s a joy!”

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.   Lär dig mer