2020 Österut

”En utmärkt idé med konsert på Ostindiefararen”

Magnus Haglund, 18 januari 2020

Svenska Ostindiska Companiets resor till Asien utgjorde en av inspirationskällorna för temat Österut. Fokus låg på de positiva musikaliska utbyten som har skett och fortfarande sker i dag. Kreativa och respektfulla utbyten som kan tänkas vara förebilder i en värld där olikheter alltför ofta anses vara ett problem. Den västerländska konstmusiken har präglats enormt starkt av östliga influenser. Redan tonsättare som Mozart och Schubert fascinerades av musik från Mindre Asien. Men impressionismen är kanske den musikstil som mest färgades av asiatiska tongångar. Världsutställningen i Paris 1889 var en viktig händelse, då tonsättare som Ravel och Debussy för första gången hörde musik från bland annat Indonesien.

Sedan dess har det hänt mycket.. Många asiatiska musiker och tonsättare studerar västerländsk konstmusik och tar samtidigt med sig sina egna musiktraditioner i sitt musicerande och komponerande. Två kinesiska tonsättare som båda har studerat i Göteborg, Leilei Tian och Lei Feng Johansson skrev varsitt nytt stycke till festivalen.

Artister 2020

Çağatay Akyol

Çağatay Akyol

Harpa

Çağatay Akyol föddes 1974 i Balıkesir i västra Turkiet. Han började studera harpa vid konservatoriet i Ankara när han var tio år gammal. Mellan 1989 och 1995 arbetade han som soloharpist i Presidential Symphony Orchestra i samma stad, en tjänst som han på senare år har återupptagit. Som solist har han framträtt med ett stort antal orkestrar världen runt, medverkat i diverse musikfestivaler och samarbetat med kända dirigenter som Claudio Abbado och Bernard Haitink. 2011 deltog han i ett EU-projekt kring hettitisk musik från Anatolien och tre turkiska tonsättare har komponerat verk särskilt för honom.

www.facebook.com/cagatayakyolarp

Daniel Berg

Daniel Berg

Marimba, presentation

Daniel Berg är professor i musikalisk gestaltning vid Göteborgs Universitet och undervisar i slagverk, nutida musik och kammarmusik vid musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Örebro.

Daniel studerade själv vid Musikhögskolan i Göteborg (nuvarande HSM) samt vid Rotterdams musikkonservatorium i Holland.

Solodebuten ägde rum i Göteborgs konserthus där han tillsammans med Göteborgs Symfoniker uruppförde Anders Nilssons marimbakonsert.

I samarbete med svenska tonsättare vill Daniel utveckla kammarmusik med slagverk i centrum. Det har resulterat i över 200 uruppföranden och flera spännande projekt – bland annat föreställningen ”Ekelöf spelade inte marimba” tillsammans med skådespelaren Henric Holmberg.

Som solist har Daniel Berg medverkat vid internationella festivaler för slagverk. Han har gjort flera inspelningar för radio och tv och spelat in skivor med marimba.

marimbaart.com

Esmé Quartet

Esmé Quartet

Esmé-kvartetten bildades 2016 i Köln av fyra koreanska musiker som då var verksamma vid Hochschule für Musik und Tanz, nämligen Wonhee Bae (första violin), Yuna Ha (andra violin), Jiwon Kim (viola) och Ye-Eun Heo (cello). Efter framgångar vid tävlingar i Trondheim, Heidelberg och Köln vann Esmé-kvartetten första pris och fyra specialpriser vid den aktade tävlingen Wigmore Hall International String Quartet Competition i London våren 2018. Under säsongen 2019/2020 kommer kvartetten att turnera i England samt göra skivinspelningar. Konserter i Tyskland, Portugal och Asien är också inplanerade.

Med sin gemensamma bakgrund av studier först i Korea, senare i Paris och Köln, bildar medlemmarna en tätt sammanflätad enhet med passion för stråkkvartettrepertoaren samtidigt som de var för sig är starka musikaliska personligheter. Kvartettens namn, Esmé, är ett fornfranskt ord som betyder ’älskad’ eller ’aktad’.

www.esmequartet.com

Hélène Boulègue

Hélène Boulègue

När den franska flöjtisten Hélène Boulègue spelar är ”varje ton uttryck och färg, känsla och klang” (Tageblatt, mars 2019). Hon är vinnare av Kobe International Flute Competition och gör inspelningar för skivbolaget Naxos. Hennes debut-CD med flöjtmusik av André Jolivet släpptes vintern 2019 och har rosats av kritiker. Hon har framträtt som solist i flera europeiska länder samt i Japan, Taiwan och USA.

Med studier för framstående lärare i både Frankrike och Tyskland bakom sig och med erfarenhet av orkesterspel i Luxemburg, Tyskland och Nederländerna är Hélène Boulègue en synnerligen mångsidig flöjtist. Hon är starkt övertygad om vikten av att föra traditioner och kunskaper vidare och ger gärna mästarklasser. När hon vid dagens slut packar ner sin flöjt tycker hon om att spela badminton och studera japanska.

www.heleneboulegue.com

Johan Ullén

Johan Ullén

Johan Ullén är född i Stockholm. Han studerade piano och komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibelius-Akademin i Helsingfors.

År 2000 utsågs Johan Ullén, i egenskap av pianist, till ”Artist in Residence” av Sveriges Radio P2. Han gjorde under denna tid ett stort antal inspelningar och direktsända konserter som sändes över hela Europa. Han har även framträtt som solist med flertalet svenska orkestrar och gjort konserter i Europa, USA och Sydamerika.

Som kompositör har Johan Ullén skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor, som har framförts på festivaler och i konsertsalar i Sverige såväl som utomlands.

www.johanullen.com/se

Julien Quentin

Julien Quentin

Den franske pianisten Julien Quentin har gjort sig känd som en mångsidig, mogen och känslig artist. Hans djupa musikalitet, raffinerade klang och fullfjädrade teknik har gjort honom eftertraktad både som solist och som kammarmusiker. Han har framträtt i en lång rad städer i Europa och USA, i legendariska konsertsalar som Concertgebouw, Wigmore Hall, Gewandhaus och Carnegie Hall. Han har även hörts på radio i Kanada, USA, Japan och runtom i Europa samt turnerat i Australien, Japan och Mellanöstern.

Quentin spelar gärna kammarmusik och har samarbetat med artister som Emanuel Ax, Lisa Batiashvili, Martin Fröst, Ilya Gringolts och István Várday. Han har gjort inspelningar för EMI, Channel Classics, Sony RCA, Hungaroton och Decca.

www.julienquentin.com

Karin Dornbusch

Karin Dornbusch

Klarinett, presentation

Karin Dornbusch, svensk klarinettist och konstnärlig ledare för FRONTSIDE – Gothenburg International Chamber Music Festival gjorde sin solistdebut 1996 som vinnare av Solistpriset. Hon är medlem i kammarmusikensemblen Camerata Variabile Basel, Schweiz och var konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival 2006-2017.

Karin studerade vid Hochschule der Künste i Berlin och Musikakademie der Stadt Basel i Schweiz. Hon framträder som solist och kammarmusiker både i Sverige och utomlands. Hon har framträtt som solist med Kungliga filharmoniska orkestern i Stockholm, Basels symfoniorkester, Malmö symfoniorkester, Zagreb symfoniorkester, Sveriges Radios symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester och Musica Vitae under ledning av bland andra Armin Jordan, Daniel Harding, Arvo Volmer och Petri Sakari.

Hon har medverkat återkommande i radio och TV. Hon uppträdde som solist vid 1997 års nobelmiddag i Blå Hallen i Stockholms stadshus.
Karin Dornbusch har gett ut tre skivor på Caprice Records och en skiva på GENUIN Classics, Leipzig. Hennes tredje skiva ”Nordic Clarinet Concertos” nominerades till Grammis 2007 i kategorin Årets klassiska solist. Hon tilldelades kungliga medaljen Litteris et Artibus 2010 och är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

www.karindornbusch.ch

Katarina Karnéus

Katarina Karnéus

Katarina Karnéus är utbildad vid Trinity College of Music och National Opera Studio i London. Hon framträder på de största opera- och konsertscenerna världen över och är sedan 2012 engagerad på GöteborgsOperan. År 2018 utnämndes Katarina Karnéus till hovsångerska.

Hon har varit solist med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Clevelandorkestern och BBC:s Scottish Symphony Orchestra. Som romanssångerska har hon framträtt på bl.a. Wigmore Hall i London, Lincoln Center och Concertgebouw, vid kungliga tillställningar på bl.a. Buckingham Palace och 10 Downing Street, samt vid flera av HM Drottning Silvias Childhood-konserter och Nobelprisutdelningen 2010.

Skivinspelningar omfattar bl.a. sånger av Sibelius, Grieg, R. Strauss och Mahler, orkestersånger av Szymanowski med Simon Rattle samt orkestersånger av Mahler med Göteborgs Symfoniker och Susanna Mälkki. På dvd har hon spelat in rollen som Brangänge i Tristan och Isolde med Nina Stemme som Isolde.

År 2010 vann Karnéus två Grammys för Mahlers åttonde symfoni med San Francisco Symphony Orchestra och 2015 mottog hon medaljen Litteris et Artibus av H.M. Konungen.

https://sv.opera.se/om-oss/personal/portratt/katarina-karneus

Lei Feng Johansson

Lei Feng Johansson

Lei Feng Johansson är född 1971 och uppvuxen i staden Zheng Zhou i Henan-provinsen i Kina och började spela piano vid 5 års ålder. Sedan 1988 har Lei komponerat ca 30 stycken för allt från soloinstrument till orkester. Hennes musik har framförts i Kina, Taiwan, Rumänien, Tyskland, Indonesien, Norge och Sverige.

Orkestrar som framfört hennes verk är Taiwan Symphony Orchestra, Göteborgs Symfoniker, Musica Vitae och Göteborg Wind Orchestra. Ensembler som framför hennes musik är bland andra Göteborgs Kammarsolister och Ars Nova i Malmö.

Lei har fått stipendier och bidrag från Guido Vecchis minnesfond, Frimurarlogen, Ax:son-Johnsons stiftelse, Föreningen Svenska Tonsättare (FST) och Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM).

Lei bor och arbetar i Göteborg som frilansande tonsättare och pianist. Hon är medlem i Föreningen Svenska Tonsättare (FST), Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare (KVAST) och Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM).

Leis musik grundar sig i den västerländska samtidsmusiken med inslag av kinesisk folkmusik.

www.leijohansson.se

Leilei Tian

Leilei Tian

Leilei Tian föddes i Kina 1971. Hon började spela piano vid sex års ålder. 1995 tog hon en masterexamen i komposition vid musikkonservatoriet i Beijing. Från 1997 till 2001 studerade hon för Ole Lützow-Holm vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, varefter följde ett år av studier vid IRCAM i Paris, där hon hade Philippe Leroux, Jonathan Harvey, Tristan Murail, Brian Ferneyhough och Philippe Manoury som lärare.

Hon har vunnit priser vid ett flertal kända kompositionstävlingar runtom i Europa. 2012 belönades hon med ett års vistelse som residerande konstnär i Villa Medici av Académie de France à Rome. Hennes musik har spelats runtom i världen, bland annat av Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och Göteborgs Symfoniker, och hon erhåller regelbundet beställningar på nya verk.

Leilei Tians musik integrerar skenbara motsättningar i en harmonisk enhet. Där finns ingen konflikt mellan tradition och modernitet, östligt och västligt, maskulint och feminint, drama och lyrik, bilder och abstraktion. För henne är musikskapande inte bara ett arrangemang av ljud med olika tekniker, inte heller enbart den estetiska produkten av en viss kultur, utan långt mer än så: en intuitiv manifestation av inre erfarenhet, ett djupt filosofiskt och andligt uttryck, universellt och tidlöst. Hennes sökande efter en transcendental spiritualitet är själva källan som skänker henne inspiration, kreativitet, dynamik och mening i skapandet.

www.tianleilei.org

Paula af Malmborg Ward

Paula af Malmborg Ward

Paula af Malmborg Ward är tonsättare och musiker med Nya Varvet som bas. Har en diger verklista med tonvikt på musikdramatik och orkestermusik och samarbeten med bland andra Gustavo Dudamel, Neeme Järvi, Mats Rondin och Kent Nagano bakom sig.

Hon är aktuell med Göteborgsoperans beställningsverk ”Mytomania” (libretto Kerstin Perski), med planerad urpremiär på Göteborgsoperans stora scen februari 2021.

Paula är styrelseledamot i FRONTSIDE Kammarmusikförening och föreningen Kalvfestivalen. Ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

www.upward.se

Tobias Granmo

Tobias Granmo

Violin

Tobias kärlek till violin har format hans liv och redan som ung har musiken varit en naturlig del av hans liv. Violinstudier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för scen och musik i Göteborg samt vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien för erkända violinprofessorer som Milan Vitek, Dora Schwarzberg, Günter Pichler och Ernst Kovacic har inspirerat honom.

Att föra musikens kraft vidare till nästa generation är för Tobias en viktig drivkraft. Han har även ett stort intresse av nyskriven musik. Marimbasolisten Daniel Berg och han bildar tillsammans Duo Granmo/Berg, som regelbundet turnerar i Europa. Två cd-skivor finns inspelade med duon och en tredje är på väg.

Tobias är lektor i violin samt kammarmusikansvarig vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Mellan 2011 och 2017 var han även studierektor där för de klassiska utbildningarna.

Tobias är regelbunden gästlärare vid musikakademierna i Vilnius, Riga, Ljubljana, Rom, Neapel, San Sebastian, Birmingham och Cork och sedan 2018 ”Sponsored Artist” hos strängtillverkaren Thomastik-Infeld, Wien.

www.gu.se

UmeDuo

UmeDuo

UmeDuo har framträtt i Storbritannien, Sverige, Iran, Ryssland, Schweiz, Frankrike, Österrike och Tyskland och framfört uruppföranden av 14 olika kompositörer. De har blivit inbjudna till bland andra festivalerna Klang Avantgarde Music Festival Copenhagen, Tehran International Contemporary Music Festival, Festspiele Zürich, ReMusik St Petersburg, Sound of Stockholm, Tage für Neue Musik Zürich, GEIGER i Göteborg och Meggenhofen i Österrike.

UmeDuo ägnar sig åt att utöka repertoaren för cello och slagverk och att presentera dessa verk internationellt. De har beställt och uruppfört verk i nära samarbete med kompositörer såsom Malin Bång, André Chini, Jenny Hettne, Esaias Järnegard (Sverige), Anahita Abbasi, Mehdi Khayami (Iran), Ricardo Eizirik (Brasilien), Timothy Salter (Storbritannien), Ulrik Mayer-Spohn (Tyskland), Teresa Carrasco (Spanien), Luke Styles (Australien), Leilei Tian (Kina) och Elena Rykova (Ryssland).

Som ett resultat av att ha vunnit den svenska kammarmusiktävlingen ”Ung & Lovande”, gav duon två turnéer 2014 och 2015 med 20 konserter i hela Sverige och valdes förra året ut av Park Lane Group för att uppträda i Queen Elizabeth Hall och i St Martin-in- the-Fields, London.
Duon har bland annat studerat med Anders Loguin (Stockholm), Thomas Grossenbacher (Zürich) och Mike Svoboda (Basel).

UmeDuo tycker också om att ge skolkonserter och workshops.

umeduo.wordpress.com

Wu Wei

Wu Wei

Den internationellt kände sheng-virtuosen Wu Wei representerar ett konstnärskap som går långt bortom de traditionella gränserna för hans 3000 år gamla instrument och tar det med in i 2000-talet. Sheng är en munorgel av bamburör innefattade i en skål av metall. Den klingar som den sjungande fågel Fenix i kinesiska legender: silvrigt och flyktigt som vinden.

Instrumentets oändliga möjligheter i fråga om melodi, harmoni, rytm och polyfoni har lett till många slags samarbeten. Wu Wei har spelat såväl traditionell som elektronisk musik, kammar- och orkestermusik, i jazzband och barockensembler och i improvisatoriska solokonserter. Ett flertal tonsättare har skrivit konserter för sheng och orkester tillägnade honom, bland andra Unsuk Chin och Jukka Tiensuu.

Wu Wei, som är född 1970, började sin solistkarriär i Shanghai 1993. Under det senaste årtiondet har han framträtt med världsberömda orkestrar såsom Berlin-filharmonikerna under Kent Nagano, Los Angeles Philharmonic under Gustavo Dudamel och Sao Paolo Symphony under Marin Alsop. Han har också spelat i kända ensembler: Holland Baroque, Ensemble intercontemporain, NDR Big Band med flera.

www.wuwei-music.com

Program Österut 2020

Medverkande

Sveriges Radio P2 sände några av konserterna: https://sverigesradio.se/avsnitt/1437806

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.   Lär dig mer