[gtranslate]

frontside Composers

Ida Lundén

Composer

Ida Lundén är tonsättare och musiker, framför allt aktiv inom kammarmusik improviserad och elektronisk musik. Hon har varit Hustonsättare på Sveriges Radio P2 och är en av grundarna till Syntjuntan. Hennes musik har spelats på festivaler runt om i världen och hon samarbetar kontinuerligt med musiker, filmare och konstnärer. Hon har uppmärksammats för sina uppfinningsrika verk för ibland ovanliga instrumentkombinationer som viola och potatis, eller bassångare och kontrabasar.

Lundéns musik kan låta på många olika sätt, men gemensamt är nyfikenheten och utforskandet. Det kan vara utforskande av ljud eller återanvändandet av musikaliska minnen.  Stycket ”Pygostylia” satte fokus på plastens inverkan på fåglar genom att skapa musik av plast från havet med film av Jöns Mellgren och konceptuell kostym av Ulrika Gunnarsdotter. I samarbete med scenografen Johanna Mårtensson skapade hon Orgel som är ett instrument, men också ett sceniskt rum där publiken bildar en orkester som tillsammans blåser i en orgel bestående av 180 ”pipor” av olika karaktär (munspel, blockflöjter, partytutor, hundleksaker, veckade plaströr mm).

Under våra Vandringskonserter på Frontside 2022 fick publiken upptäcka Göteborgs äldsta byggnad Kronhuset. Publiken färdades genom årtusenden i Göteborgs–tonsättaren Ida Lundéns (1971) uruppförande Samman – vika, väga, väva. Musiken startade på fjärde våningen med en elektronisk installation av Ida, under de gamla mörka träbalkarna.  Vandringen fortsatte därefter till Kronhusets olika våningar.

En ström av influenser från söder mot norr vävdes in i musiken när Ida utgick från världens äldsta noterade musik, en 3400 år gammal hymn funnen i staden Ugarit i nuvarande Syrien via koptiska cymbaler och trianglar, eolsharpa, orgelharmonium/dragspel/melodika fram till den svenska 1400-talspsalmen Den signade dag.

Verkets olika delar utforskades och utvecklades i solo-duo-trio-konstellationer under vandringen i huset för att i slutet förenas i en kombinerad helhet för alla musiker i Kronhusets stora sal.

Musikerna som var framförde verket var Paula af Malmborg Ward, Ida Lundén, Trio Boccherini, Jacob Kellerman.

Participated in festivals