Om oss

Why?

because it's a joy!

Efter att framgångsrikt ha lett Båstad Kammarmusikfestival under tolv år kontaktades klarinettisten Karin Dornbusch av entreprenören Bob Kelly, som hade en idé om att starta en internationell kammarmusikfestival på Röda Sten Konsthall i Göteborg. Why? -Because it’s a joy, svarade Bob. Och Karin höll med.

En styrelse bestående av bland andra musikpersonligheterna Paula af Malmborg Ward, Daniel Berg och Tobias Granmo bildades. Efter ett intensivt arbete öppnade FRONTSIDE - Gothenburg International Chamber Music Festival i januari 2019 med innovativa konsertprogram i spännande miljöer. Konstmusik från olika epoker spelades, där välkända och helt nya verk blandades med inslag av folkmusik och fri improvisation. Unga och gamla minglade både på scenen och i publiken. Det lyssnades, tittades, pratades och gjordes upptäckter. Skeppet hade satt segel.

Under åren har ett stort antal entusiastiska, hårt arbetande volontärer och generösa givare gjort denna unika festival möjlig, även under pandemins mörkaste tider. Ännu en gång visar det sig att vi kan göra skillnad och att drömmar faktiskt kan bli verklighet.

syfte och passion

Ett av festivalens syften är att visa upp det breda utbud av musik som kammarmusikformen omfattar. Det handlar både om att bevara den västerländska musiktraditionen och att vara med och skapa nya verk. Festivalen vänder sig till nyfikna musiklyssnare i alla åldrar som vill vidga sina vyer. Genom happenings, installationer och konserter i spektakulära lokaler och avslappnade miljöer hoppas vi kunna locka en publik som ännu inte upplevt kammarmusik. Det viktigaste är dock att sprida glädje till människor från olika generationer och olika länder. Vi vill berika livet med musik från när och fjärran och med musikens hjälp bidra till att bygga broar mellan människor.

med rötterna i Göteborg

Med utgångspunkt i hamnstaden Göteborgs strategiska läge vid havet och en lång tradition av internationella kontakter och utbyten har vi under festivalens första år blickat mot vart och ett av de fyra väderstrecken. Därmed bildades en sammanhängande tetralogi, med ett avbrott 2021 för specialutgåvan Frontside light- Let the music sound! mitt i pandemin. 

Festivalens teman bär på flera djupgående budskap. Det handlar om att värna om och använda sig av musikens unika egenskap att skapa respekt, lärdom, samförstånd och glädje mellan människor från olika länder och kulturer. Det handlar också om nödvändigheten av dessa utbyten för förnyelse och förändring. Aldrig blir ett stycke exakt likadant. Varje framförande är unikt, oavsett om det sker hemma i vardagsrummet eller på en scen. Musiken berättar en historia, den är i ständig förändring, musiken lever. Och det är tack vare de människor som förmedlar den! Som ordspråket lyder: Musiken talar när orden upphör.

Teman genom åren

2019

Första temat:
M/S Transatlantic

Med 2019 års tema, "M/S Transatlantic", vände vi blicken västerut. En röd tråd av amerikansk och amerikanskinspirerad musik löpte genom festivalen. Inspirationen var de stora amerikabåtarna och utvandringen till USA under 1800- och 1900-talen. Temat kopplade även till dagens situation där människor tvingas leva på flykt och skapa sig ett nytt liv i ett nytt land.

2020

Andra temat:
österut

År 2020 var temat "Österut". Den här gången var det Svenska Ostindiska Kompaniets resor till Asien på 1700-talet som var tongivande. Under festivalen framfördes både äldre och nutida musik av europeiska och asiatiska tonsättare, som på olika sätt inspirerats av varandras musiktraditioner. Det finns ett övergripande budskap om att musik har förmågan att bygga broar mellan människor över länder och kontinenter.

2021

Tredje temat: Frontside Light - let the music sound!

Mitt under den mörkaste Covid-19-pandemin lyste Frontside upp 2021 med ett program anpassat till pandemins begränsningar. Det mångtydiga temat "Frontside Light" fokuserade på musikens kraft att trösta, sprida glädje och ge energi. I samarbete med Musik i Älvsborg och Älvsborgs församling streamades alla konserter från Älvsborgs kyrka. Olivier Messiaens Kvartett vid tidens ände var ett av huvudverken och framfördes exakt 80 år efter det historiska uruppförandet i Görlitz.

2022

Tredje temat: sydvindar

...där man på de gröna stigarna kan spatsera under kronorna av otaliga med citroner, apelsiner och pomeranser fullhängande träd...
Ur en Ostindiehandlares dagbok

År 2022 fördes FRONTSIDE söderut av en varm bris i temat "Sydvindar". Här hämtade vi inspiration från Italien, Portugal, Spanien och Sydamerika. Värmande klanger mitt i kalla januari!

2023

Fjärde temat:
Direction 57° North

När Göteborg firade sitt uppskjutna 400-årsjubileum 2023 vände FRONTSIDE stäven norrut under temat "Direction 57° North", dvs Göteborgs latitud. Vi presenterade tonsättare från Göteborg samt musik från länder som har haft stort inflytande på Göteborgs utseende och grundande, bland annat Holland, Tyskland, Skottland och England.

Festivalledning

anders wiklund

Styrelseledamot

Maria Carlsson

Producent

Karin dornbusch

Konstnärlig ledare / Styrelseledamot

Tobias Granmo

Styrelseledamot

Catrin Bernsro

Kassör / Styrelseledamot

elisabet Gustafsson

Styrelseordförande

En klassisk kammarmusikfestival med modern prägel för den öppensinnade.

MÖT VÅRA ARTISTER

medlem i

Tack!

Ni har hjälpt oss förverkliga årets festival

bidragsgivare

Kulturrådet
Stiftelsen Barbro Osher Pro Suecia
Göteborgs Stad
Västra Götalandsregionen
Herbert & Karin Jacobssons stiftelse
Stiftelsen Eduard Magnus musikfond
Bob och Kristina Kelly
Torrestad Branding & Strategi AB, Åsa Torrestad

samarbetspartners

Kronhuset
Sjöfartsmuseet Akvariet
Gathenhielmska huset
Palmhuset Trädgårdsföreningen
Juhl Sørensen A/S, Steinway & Sons Scadinavia
Sveriges Radio P2
Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet
Rytmus musikgymnasium
Pianostämmare Björn Eriksson
Oakleaf.cc, Robin Olsen
Footprint Records AB
PhotobySven
Restaurang Break/Brynstålet
Café Kronhuset
Hotel Royal