• FRONTSIDE LIGHT

  Let the music sound!

  special edition

  2021

  MEDVERKANDE ARTISTER

 • Anders Carlsson, presentation

  Anna Petrini, blockflöjt, petzoldflöjt

  Hans Davidsson, orgel

  Jakob Koranyi, cello

  Karin Dornbusch klarinett, presentation

  Karl Nyhlin, teorb och barockgitarr

  Malin Broman, violin, viola, barockviolin

  Mime Brinkmann, barockcello

  Palle Dahlstedt, live-elektronik

  Paula af Malmborg Ward, presentation

  Simon Crawford-Phillips, piano

  Tobias Granmo, violin, presentation
  Daniel Berg, marimba, presentation
  Zemlinsky Quartet: František Souček, Petr Střížek – violiner, Petr Holman – viola, Vladimír Fortin – violoncello

  Sopranen Camilla Tilling, pianisten Paul Rivinius, cellisten Jesper Svedberg, lutenisten Rolf Lislevand , The Gothenburg Combo samt Ayla Kabaca kan i tyvärr inte medverka pga pandemins situation. Vi är bedrövade över att behöva ge återbud till dessa fantastiska musiker som ändå redan förlorar mängder av andra engagemang. Vi ser fram emot att engagera dem till 2023, då vi presenteraR programmet DIRECTION 57 degrees North, skräddarsytt till Göteborgs firande av stadens 400-års jubileum. Vi är väldigt glada över att ha lyckats engagera några av Sveriges främsta musiker för 2021 istället och välkomnar därför särskilt barockcellisten Mime Brinkmann, lutenisten Karl Nyhlin samt cellisten Jakob Koranyi.

 • Presentationer 2021

  Karin Dornbusch

  Klarinett, presentation

  Karin Dornbusch, svensk klarinettist och konstnärlig ledare för FRONTSIDE - Gothenburg International Chamber Music Festival gjorde sin solistdebut 1996 som vinnare av Solistpriset. Hon är medlem i kammarmusikensemblen Camerata Variabile Basel, Schweiz och var konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival 2006-2017.

   

  Karin studerade vid Hochschule der Künste i Berlin och Musikakademie der Stadt Basel i Schweiz. Hon framträder som solist och kammarmusiker både i Sverige och utomlands. Hon har framträtt som solist med Kungliga filharmoniska orkestern i Stockholm, Basels symfoniorkester, Malmö symfoniorkester, Zagreb symfoniorkester, Sveriges Radios symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester och Musica Vitae under ledning av bland andra Armin Jordan, Daniel Harding, Arvo Volmer och Petri Sakari.

   

  Hon har medverkat återkommande i radio och TV. Hon uppträdde som solist vid 1997 års nobelmiddag i Blå Hallen i Stockholms stadshus.
  Karin Dornbusch har gett ut tre skivor på Caprice Records och en skiva på GENUIN Classics, Leipzig. Hennes tredje skiva ”Nordic Clarinet Concertos” nominerades till Grammis 2007 i kategorin Årets klassiska solist. Hon tilldelades kungliga medaljen Litteris et Artibus 2010 och är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

   

  www.karindornbusch.ch

  Paula af Malmborg Ward

  Komposition, performer, presentation

  Paula af Malmborg Ward är tonsättare och musiker med Nya Varvet som bas. Har en diger verklista med tonvikt på musikdramatik och orkestermusik och samarbeten med bland andra Gustavo Dudamel, Neeme Järvi, Mats Rondin och Kent Nagano bakom sig.

   

  Hon är aktuell med Göteborgsoperans beställningsverk ”Mytomania” (libretto Kerstin Perski), med planerad urpremiär på Göteborgsoperans stora scen februari 2021.

   

  Paula är styrelseledamot i FRONTSIDE Kammarmusikförening och föreningen Kalvfestivalen. Ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

   

  www.upward.se

  Zemlinsky Quartet

  Stråkkvartett

  František Souček, Petr Střížek – violin

  Petr Holman – viola

  Vladimír Fortin – violoncello

   

  Sedan dess början 1994 har Zemlinsky-kvartetten blivit ett ofta prisat exempel på den tjeckiska stråkkvartett-traditionen.

  Hittills har Zemlinsky-kvartetten turnerat på fyra kontinenter. Deras repertoar är bred, med mer än 200 verk av framstående tonsättare, inklusive nutida musik.

  År 2014 blev kvartetten den fjärde i historien att spela in Antonín Dvořáks samtliga stråkkvartetter.

  Nyligen har F. Souček och P. Holman utnämnts till professorer vid konservatoriet i Prag.

   

  www.zemlinskyquartet.cz

  Anna Petrini

  Blockflöjt, petzoldflöjt

  Anna Petrini (f. 1978) är en svensk blockflöjtist, som är lika väl förankrad i tidig musik som i nutida repertoar.

   

  Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Conservatorium van Amsterdam är hon verksam som solist och kammarmusiker både i Sverige och internationellt.

   

  Hennes debut-CD med musik av bland andra Oscar Bianchi och Malin Bång nominerades till en Grammis 2013 och vann priset Nutida Sound – årets konstmusik på skiva 2013.

  Med sikte på att utveckla repertoaren för blockflöjt ägnar Anna Petrini en stor del av sin verksamhet åt nutida musik-projekt.

  Hans Davidsson

  Orgel

  Hans Davidsson (f. 1958) är internationellt verksam organist, kyrkomusiker, forskare, författare, konsult, konstnärlig ledare för Göteborgs internationella orgelakademi (GIOA), lärare vid Ljungskile folkhögskola, ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och, sedan 2017, tillbaks i Göteborg som organist i Älvsborgs kyrka.

   

  Han har en internationell karriär som konserterande organist, som gästlärare och föreläsare vid olika lärosäten, kurser och festivaler och som jurymedlem vid orgeltävlingar i hela världen.

   

  Han har gjort ett stort antal inspelningar för Loft Recordings (USA), bland annat samtliga orgelverk av Matthias Weckman, Georg Böhm, Dietrich Buxtehude och, nu senast, Felix Mendelssohns sex orgelsonater, op. 65.

  Palle Dahlstedt

  Liveelektronik, komposition

  Palle Dahlstedt (f. 1971) är docent vid institutionen för data- och informationsteknik, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, samt vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

  Han är också Obel Professor of Art and Technology vid Aalborgs universitet i Danmark.

   

  Hans forskning är inriktad mot datorstödd kreativitet och handlar dels om att utveckla nya teknologier för musikalisk improvisation och komposition, dels om att förstå de inre mekanismerna hos konstnärliga skapandeprocesser, för att kunna få datorer att bete sig mer kreativt.

   

  Som tonsättare och improvisatör, utbildad vid musikhögskolorna i Malmö och Göteborg, är Palle Dahlstedt fortsatt konstnärligt verksam. Han är också lärare i komposition av elektronisk musik och elektronisk komposition av musik vid Högskolan för scen och musik, samt konstnärlig ledare för Lindbladstudion.

  Daniel Berg

  Marimba, presentation

  Daniel Berg är professor i musikalisk gestaltning vid Göteborgs Universitet och undervisar i slagverk, nutida musik och kammarmusik vid musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Örebro.

  Daniel studerade själv vid Musikhögskolan i Göteborg (nuvarande HSM) samt vid Rotterdams musikkonservatorium i Holland.

   

  Solodebuten ägde rum i Göteborgs konserthus där han tillsammans med Göteborgs Symfoniker uruppförde Anders Nilssons marimbakonsert.

   

  I samarbete med svenska tonsättare vill Daniel utveckla kammarmusik med slagverk i centrum. Det har resulterat i över 200 uruppföranden och flera spännande projekt – bland annat föreställningen ”Ekelöf spelade inte marimba” tillsammans med skådespelaren Henric Holmberg.

   

  Som solist har Daniel Berg medverkat vid internationella festivaler för slagverk. Han har gjort flera inspelningar för radio och tv och spelat in skivor med marimba.

   

  marimbaart.com

  Tobias Granmo

  Violin

  Tobias kärlek till violin har format hans liv och redan som ung har musiken varit en naturlig del av hans liv. Violinstudier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för scen och musik i Göteborg samt vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien för erkända violinprofessorer som Milan Vitek, Dora Schwarzberg, Günter Pichler och Ernst Kovacic har inspirerat honom.

   

  Att föra musikens kraft vidare till nästa generation är för Tobias en viktig drivkraft. Han har även ett stort intresse av nyskriven musik. Marimbasolisten Daniel Berg och han bildar tillsammans Duo Granmo/Berg, som regelbundet turnerar i Europa. Två cd-skivor finns inspelade med duon och en tredje är på väg.

   

  Tobias är lektor i violin samt kammarmusikansvarig vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Mellan 2011 och 2017 var han även studierektor där för de klassiska utbildningarna.

   

  Tobias är regelbunden gästlärare vid musikakademierna i Vilnius, Riga, Ljubljana, Rom, Neapel, San Sebastian, Birmingham och Cork och sedan 2018 ”Sponsored Artist” hos strängtillverkaren Thomastik-Infeld, Wien.

   

  www.gu.se

  Malin Broman,

  Violin, viola och barockviolin

  Malin Broman är mycket efterfrågad som solist, konstnärlig ledare, kammarmusiker, lärare och orkesterledare. Malin föddes i Kungsbacka och började spela fiol vid fem års ålder. Hon studerade för Lisbeth Vecchi och Milan Vitek, innan hon vann ett stipendium för att studera med David Takeno vid Guildhall School of Music & Drama. Tidigt i sin karriär var Malin pristagare vid ett flertal tävlingar, bl.a. i Carl Nielsen International Violin Competition, Danmark. Vid Washington International Competition for Strings fick hon både första pris och publikpriset. Malin har sedan dess skapat en framgångsrik solokarriär. Höjdpunkterna inkluderar föreställningar med Göteborgssymfonikerna, Köpenhamn Phil, BBC Scottish Symphony, Academy of St Martin-in-the Fields och Sveriges Radioorkester. Hon har arbetat med dirigenter som: Neeme Järvi, Andrew Manze och Daniel Harding. Som kammarmusiker är Malin en av grundarna och medlem av Kungsbacka Piano Trio, som valdes ut för både BBC New Generation Artists Scheme och European Concert Halls Organization. Med sin partner Simon Crawford-Phillips uppträder hon regelbundet som duo. Senast var hon med och grundade Stockholm Syndrome Ensemble, en grupp som syftar till att omdefiniera konsertupplevelsen och består av några av Europas mest lysande kammarmusiker. Ensemblen har en egen serie på 'Musikaliska' i Stockholm och 2014 gjordes en dokumentär av gruppen för SVT.

  Simon Crawford-Phillips

  Piano, regissör, kammarmusiker

  Simon Phillips-Crawford är en pianist, regissör och kammarmusiker med en passion för att kämpa för samtida repertoar. Bland hans egna ensembler märks Kungsbacka Pianotrio och Stockholms syndrom ensemble. 2017 utsågs Simon till konstnärlig rådgivare och chefsdirigent för Västerås Sinfonietta, nu förlängt till 2023. De senaste engagemangen har inkluderat Aalborg Symphony, Nash Ensemble, Polska kammaren, engelska avdelningen och Sveriges Radios symfoniorkestrar samt att bistå Daniel Harding, Alain Altinoglu och Stanislav Kochanovsky årligen på Verbier Festival.

  Simon är konstnärlig ledare för Change Music Festival i Norra Halland, Västerås Musikfestival och Co-Artistic ledare för Wye Valley Chamber Music Festival. Simon valdes till Fellow i Kungliga Musikaliska Akademien 2010 och undervisar för närvarande vid Göteborgs Musik- och dramaakademi.

  Jakob Koranyi

  Cello

  Vi är glada att få välkomna Jakob Koranyi till Göteborg och Frontside. Jakob, som är född i Stockholm har turnerat flitigt i Europeiska städer såsom: Wien, Köln, Bryssel, Amsterdam, Paris, Hamburg, Barcelona och Luxemburg, både som solist och som kammarmusiker. Under åren har ett stort antal utmärkelser och priser mottagits såsom t.ex. Le Prix d´Homeur and Ferminich Price. Under festivalen kommer vi att få möta Jakob under flera konserter och få höra bl.a. Schuman, Beethoven och Smetana.

   

  www.jakobkoranyi.com

  Mime Yamahiro Brinkmann

  Barockcello

  Den japanska cellisten Mime Yamahiro Brinkmann, fick sitt performance diplom för cello vid Toho Gakuen School of Music i Tokyo 1994. Hon specialiserade sig sedan på historiska prestationer vid Royal Conservatory i Haag och tog solistexamen 2000. Mime är pristagare av 'Concorso Internazionale Romano Romanini per strumenti ad arco' (Brescia, Italien) och den första cellisten att vinna solistpriset vid Concours Musica Antiqua Brugge (Belgien).

  Mime Yamahiro Brinkmann är verksam som solist och som medlem i ledande musikgrupper över hela världen. Hon deltar i turnéer, festivaler, operaproduktioner och inspelningar samt ger master-classes och coachar orkestrar på festivaler runt om i världen. Hon bor idag i Sverige, där hon är medlem i Drottningholms barockensemble och undervisar i barockcello vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

   

   

  Karl Nyhlin

  Teorb, barockgitarr

  Lutenisten Karl Nyhlin föddes i Umeå och studerade vid musikhögskolorna i Stockholm och Malmö. Därefter mottog han ett flertal stora stipendier, bl.a. från Fulbright, för att bege sig till USA, där han avslutade sina diplomstudier för prof. Nigel North vid IU Bloomington 2002.

   

  Idag är Karl bosatt i Stockholm men är flitigt engagerad över hela Europa som solist och continuospelare på olika lutor, teorber och gitarrer. Han arbetar regelbundet med framstående europeiska barockensembler, t.ex. Les Talens Lyriques (FR) och B’Rock (BE), och med dirigenter som Christophe Rousset och René Jacobs. Han är också primarie lutenist på Drottningholmsteatern. Han har framträtt i över 35 länder på sex kontinenter. Karl har medverkat på en stor mängd inspelningar som ensemblemusiker, och spelat in två kritikerrosade solo-CD.

  Anders Carlsson

  Presentation

  Anders Carlsson har arbetat vid Musikhögskolan och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, bland annat som forskningssamordnare. Han har också varit föreståndare för orgelforskningen vid GOArt samt prefekt vid HDK.

   

  I sin forskning har han framför allt ägnat sig åt Göteborgs musikhistoria och kartlade i doktorsavhandlingen "Handel och Bacchus eller Händel och Bach?" hur det professionella orkesterväsendet byggdes upp i Göteborg långt innan det samma skedde i Stockholm.