•  

  TEMA

  Direction 57º North

 • Utgående från Göteborgs läge vid havet och en lång tradition av internationella kontakter bildar festivalens fyra första år en komplett tetralogi. 2019 vände vi oss västerut mot Amerika med temat m/s Transatlantic och 2020 lät vi oss inspireras av Ostindiefararens resor när vi begav oss musikaliskt mot Asien i temat Österut.

   

  När Göteborg firar 400-årsjubileum 2021 firar vi med temat Direction 57° North och framför musik av tonsättare från länder som har haft stort inflytande på Göteborgs utseende som Holland, Tyskland, Skottland och England. Ambitionen är att bjuda på musik från länder som har haft stort inflytande på Göteborgs utseende som te x Holland, Tyskland, Skottland och England. Under 1600-talet var många av Göteborgs invånare nederländare, skottar och tyskar vilka spelade en stor roll för Göteborgs snabba utveckling. Staden är full av minnesmärken från dessa länder. Byggnader, kanaler, gatunamn, affärsverksamheter m m. Gustav II Adolf anlitade holländare för att bygga staden, eftersom de vid denna tid ansågs vara de största specialisterna på att bygga på sankmark. En festlig kväll på Porter Pelle med både degustation till toner från Skottland och England blir festivalens upptakt.

  Tjeckien får också ljus på sig genom musik av den tjeckiske tonsättaren Bedřich Smetana som hade stort inflytande på Göteborgs musikliv. Förutom att han var en utomordentlig pianist och en omtyckt pianolärare, verkade han som dirigent för harmoniska sällskapet i Göteborg 1856- 1862 och han arrangerade kammarmusiksoaréer i staden. Den tjeckiska stråkkvartett traditionen som är av särskilt högt värde presenteras av Zemlinsky Quartet, en av Tjeckiens främsta stråkkvartetter.

   

  Vi kommer förstås att lyssna till musik av Göteborgtonsättare som bl a Elfrida Andrée . Hon blev Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist i Göteborgs Domkyrka 1867 och var verksam som kammarmusiker, ledde orkester- och körverksamhet, undervisade och komponerade. Dessutom arrangerade hon ca 800 folkkonserter där hon själv dirigerade och gav orgelkonserter. Folkkonserterna riktade sig till arbetarklassen och biljetterna var subventionerade. Repertoaren hade ett "folkbildande" syfte och det framfördes bland annat nordisk musik och verk av kompositörer såsom Händel och Bach. En viktig Göteborgsprofil var även den egensinnige Sven-Eric Johansson, mångsysslare, tonsättare, pedagog samt organist. Organisten Hans Davidsson kommer att framföra hans musik på den orgel Johansson själv hade påverkan på när den byggdes och som han sedan spelade på under sina år som anställd organist. Nutida Göteborgstonsättare representeras av bl a Palle Dahlstedt, Malin Bång och Paula af Malmborg Ward.

  Våra omtyckta Vandringskonserter förvandlas i år till en exklusiv tidsresa genom Göteborg. Med en guidad tur med Anders Carlsson ( fil. dr i musikvetenskap) på Styrsöbolagets båt m/s Kungsö beger vi oss till Lagerhuset (Göteborgs Litteraturhus) och vidare till en unik visning med Margareta Björklund från Walknet av Carolus Rex (det gamla krutlagret i gamla stadsmuren).

  Allt självklart inramat av musikaliska överraskningar från olika epoker -allt för att hylla Göteborg!