•  

   

  For Open Minds

   

   

   

  Efter FRONTSIDEs succéartade premiär i januari 2019, då vi riktade oss västerut mot USA med temat m/s Transatlantic, färdas vi 2020 istället österut.

   

  Göteborgs historia med Ostindiska Kompaniets resor till Asien och fjärran östern är en av inspirationskällorna till temat Österut. Vi uppmärksammar kolonialtidens problematiska sidor men fokus ligger på de positiva kulturella och musikaliska utbyten som har skett och fortfarande sker idag.

   

  Maurice Ravel, Claude Debussy, Alexander Glazunov och W. A. Mozart är exempel på europeiska tonsättare som har inspirerats av östliga kulturer och som vi kommer att höra under festivalen. Även nutida tonsättare från bl a Kina och Japan presenteras. Vi bjuder också in musiker som bidrar med folkmusik och fri improvisation vid sidan om och tillsammans med våra klassiska musiker. Vi är mycket glada att få presentera den flitigt anlitade kinesiske musikern Wu Wei, sedan länge bosatt i Berlin. Med sitt uttrycksfulla spel förför han publiken med exotiska klanger på det traditionella kinesiska instrumentet sheng (munorgel), både i traditionell kinesisk musik och i nutida konstmusik. Att höra honom i en specialversion av Claude Debussys Pagodes är något mycket udda.

   

  Vi är också mycket glada att under 2020 års festival ytterligare stärka den konstnärliga samverkan med Röda Sten Konsthall i ett program där konst och musik möts.

  Med FRONTSIDE vill vi beröra på djupet med makalös kammarmusik framförd i nya och kittlande konsertformat. Vårt mål är att presentera en lustfylld musikalisk mötesplats för alla sinnen, formad av en ambition att förse kammarmusikälskaren med det bästa av det bästa från det redan kända och samtidigt lyfta fram det gömda och tidigare okända.

   

  Festivalen vänder sig till nyfikna musiklyssnare i alla åldrar som vill vidga sina vyer och uppleva något nytt. Vi hoppas locka både van och ovan publik till den otvungna atmosfären på och kring Röda Sten Konsthall med nattkonserter i baren, happenings såsom Flygeln flyttar in och Vandringskonserter. Alla konserter är gratis för barn upp till 16 år och en konsert vänder sig särskilt till barnfamiljer.

   

  Allteftersom uppdateras hemsidan med mer information om artister och exakt festivalprogram. Till dess: Save the dates 16-19 januari 2020!

   

   

  Karin Dornbusch

   

  Konstnärlig ledare

  FRONTSIDE

  Gothenburg International

  Chamber Music Festival

  16-19 januari 2020

  Röda Sten Konsthall