• NYHETSBREV

 • Hej kära Frontside-vän!

   

  Efter att ha tackat och vinkat av vår kära publik, våra musiker, alla volontärer och samarbetspartners efter avslutad festival där årets tema var Österut, har vi ägnat våren åt att planera för den tredje festivalen i vår tetralogi.

   

  Vi planerar och arbetar för att genomföra Frontside-festivalen 14-17 januari 2021 och kommer självklart att utgå från myndigheternas riktlinjer och rekommendationer och göra erforderliga anpassningar utifrån dessa.

  Nu i den vackraste av årstider med försommaren för dörren, vill vi ge dig som Frontside-vän ett smakprov och en presentation av kommande tema, artister och innehåll och vi är mycket glada över att återigen kunna presentera ett program utöver det vanliga. Frontside-festival 2021 kommer att ha tema Norrut. Vi fortsätter att ta fasta på Göteborgs strategiska läge vid havet och tradition av att möta människor och kopplar årets tema till Göteborgs 400-årsjubileum. Frontside är utvald samarbetspartner i Göteborgs 400-årsjubileumsprogram, något vi är mycket glada och stolta över. Mer om detta lite längre fram.

   

  Karin Dornbusch, vår eminenta konstnärliga ledare har namngett kommande festival Direction 57° (degrees) North och tillägnar festivalen en del av dem som varit med och byggt Göteborg och satt sin prägel på vår stad. Engelsmän, holländare, skottar, tyskar har alla haft stort inflytande på Göteborgs utseende. Musiken kommer att sträcka sig från barock till nutid. Några medverkande som redan kan nämnas är Kungsbacka pianotrio med violinisten Malin Broman, cellisten Jesper Svedberg och pianisten Simon Crawford-Phillips samt blockflöjtisten Anna Petrini. Även Tjeckien får ett visst ljus på sig genom den ypperliga stråkkvartetten Zemlinsky-kvartetten, som framför musik av Bedřich Smetana. Smetana dirigerade Harmoniska sällskapet i Göteborg under några år och anordnade kammarmusiksoaréer. Han var även konsertpianist och pianolärare under sin tid i Göteborg.

   

  Ett antal intressanta Göteborgstonsättare har valts ut, såsom Elfrida Andrée, som var Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist. Hon anordnade bl.a. 800 folkkonserter, riktade till arbetarklassen i folkbildningssyfte med subventionerade biljetter för att sprida klassisk musik till en publik som vid den tiden hölls utanför den traditionella klassiska musiken. Ett spännande namn vi önskar lyfta fram. Ett annat högintressant namn är Sven-Erik Johansson, som var tonsättare samt organist i Älvsborgskyrkan. Du vet väl att det finns en orgel byggd under hans tid som fortfarande finns kvar? Hans Davidsson, nuvarande organist och professor, spelar Sven-Erik Johanssons musik på denna orgel och kommer även att framföra musik av andra Göteborgstonsättare.

   

  Älvsborgs församling är ny samarbetspartner till Frontside och ett antal konserter kommer att hållas i deras vackra kyrka. Älvsborgskyrkan är en mycket aktiv musikkyrka och vi ser mycket fram emot att genomföra konserter ihop med dem!

   

  Göteborgs jubileumsår startar sitt firande i januari 2021 och vi är en av de första programpunkterna i jubileumsprogrammet. Vi planerar att fortsätta med vårt mycket uppskattade inslag av vandringskonserter och har tagit till oss den fina responsen vi fick på konserter på vattnet. I år planerar vi flera spektakulära konserter i udda miljöer med många överraskningseffekter! Vi kommer att presentera musik på ovanliga platser och ta vägen via vattnet. Vi knyter in Göteborgs historia och hoppas kunna ge en helhetsupplevelse med andra typer av intryck, men vi håller er lite på halster tills alla detaljer är på plats!

   

  Så kära Frontside-vän, vi tillönskar dig en skön sommar och ser fram emot att höras igen i september!

   

   

  Styrelsen för Frontside kammarmusikförening

   

  FRONTSIDE

  Gothenburg International

  Chamber Music Festival

  14-17 januari 2021